Gorenjska
795 ogledov

Neponovljiv biser alpske arhitekture

Šenkova domačija na Jezerskem, monografija Gorenjski muzej
Nocoj, v četrtek, 21. oktobra, se v Gorenjskem muzeju obeta zanimiv večer: ob nedavnem izidu izjemne monografije z naslovom Šenkova domačija na Jezerskem 500 let, bodo spregovorili avtorici Polona Zalokar in Saša Roškar ter lastnika domačije Polona in Drejc Karničar.

Šenkova domačija na Zgornjem Jezerskem je s svojo gručasto postavitvijo osmih, z leseno kritino kritih stavb, neponovljiv biser alpske arhitekture. Po izročilu je bila na glavni hiši napisana letnica 1521, je pa v enem delu starejša in v celotni podobi malo mlajša. Naselbina je nastala po odteku velikega jezera v 14. stoletju.
Hiša je s svojo, za ta prostor, netipično mogočnostjo zavarovana kot kulturni spomenik državnega pomena in s tem podvržena strogemu varovanju.
V zadnjem desetletju je postala znana in priljubljena turistična kmetija.

Muzejski večer se bo pričel ob 18. uri v Vojnomirovi dvorani Ulrichove hiše v Kranju na Tomšičevi 42. Pogovor bo vodila muzejska svetovalka iz Gorenjskega muzeja mag. Tatjana Dolžan Eržen.

Za udeležbo na muzejskem večeru je treba izpolnjevati pogoj PCT, potrdilo pa imejte s seboj, so sporočili iz Gorenjskega muzeja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.