Kranj
221 ogledov

Pozitivna bilanca: Kranjski javni zavodi izkazujejo finančni uspeh v letu 2023

Prešernovo gledališče Kranj 2023/2024 arhiv Prešernovega gledališča Kranj
Večina javnih zavodov v Mestni občini Kranj je leto 2023 zaključilo pozitivno.

Gorenjski muzej je lani zabeležil presežek prihodkov nad odhodki v višini 16.154,52 evrov, ki ga bodo vložili v nakup novih muzejskih predmetov in osnovnih sredstev. Ta finančna injekcija bo muzeju omogočila obogatitev svojih zbirk in izboljšanje ponudbe za obiskovalce. Podobno je tudi Prešernovo gledališče Kranj ustvarilo presežek 14.728 evrov, ki pa ostaja nerazporejen, kar omogoča gledališču finančno gibljivost za kritje nujnih investicij in vzdrževanja.

Mestna knjižnica Kranj je prav tako izkazala solidno poslovanje z dobičkom v višini 12.714,19 evrov. Namenili ga bodo za investicije v infrastrukturo in tehnološke nadgradnje, ki izboljšujejo dostop do znanja in informacij za vse občane. Glasbena šola Kranj s presežkom 31.572 evrov načrtuje nakupe novih inštrumentov in tehnične opreme, kar bo še izboljšalo kakovost glasbenega izobraževanja. Ljudska univerza Kranj z dobičkom 46.930 evrov je izpostavila svoj namen vlaganja v izobraževalne programe in opremo. Ta strategija ne samo da izboljšuje kakovost ponudbe, ampak aktivno prispeva k dvigu izobrazbene ravni lokalnega prebivalstva.

Zavod za šport Kranj je izkazal največji presežek med vsemi zavodi, in sicer 179.323 evrov. Ta sredstva so namenjena predvsem za kritje preteklih dolgov ter za izboljšanje športnih objektov in infrastrukture. Investicije vključujejo nakup nove športne opreme in izboljšave pri športnih objektih, kar bo še povečalo njihovo funkcionalnost in dostopnost. Zavod za turizem in kulturo Kranj je prav tako imel velik presežek, in sicer v višini 99.839 evrov. Ta sredstva bodo porabljena za razvoj novih turističnih produktov, investicije v infrastrukturo in organizacijo dogodkov, kar bo še bolj utrdilo Kranj kot privlačno turistično destinacijo.

Gasilsko reševalna služba Kranj pa je ustvarila presežek v višini 28.688 evrov, ki bo namenjen za nakup nove opreme in izboljšanje zmogljivosti službe za hitrejši in učinkovitejši odziv v nujnih primerih, kar dodatno krepi varnost občanov. Lokalna energetska agencija Gorenjske pa je leto 2023 zaključila s 15.482 evrov minusa. Ta primanjkljaj bo pokrit iz presežkov prejšnjih let.

 

Tudi osnovne šole so poslovale uspešno

Vse kranjske osnovne šole so leta 2023 poslovale pozitivno, kar pomeni, da so ustvarile presežek prihodkov nad odhodki. To jih postavlja v izjemno ugoden položaj, saj lahko te presežke investirajo v nadaljnji razvoj šolske infrastrukture in izobraževalnih programov. Na primer, OŠ Orehek Kranj je kljub prejšnjim finančnim izzivom lani ustvarila presežek v višini 11.276,92 evrov, ki bo delno pokril izgubo iz prejšnjega leta, s čimer se je znatno izboljšalo finančno stanje šole. Šole, kot sta OŠ Simona Jenka Kranj in OŠ Franceta Prešerna Kranj, ki so prav tako ustvarile presežke, so ta sredstva namenile za nakup novih učnih pripomočkov in tehnologije, kar izboljšuje kakovost pouka in omogoča sodobnejše učne metode. Vlaganja v digitalno infrastrukturo so še posebej pomembna v času, ko tehnologija igra ključno vlogo v izobraževalnih procesih. Kranjski vrtci, ki delujejo pod okriljem osnovnih šol, so prav tako pozitivno poslovali, pri čemer so iz presežka v višini 3.799,95 evrov financirali program Promocije zdravja na delovnem mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.