Pod streho > Nepremičnine
48812 ogledov

Ponudbe je malo, zato jih prodajajo za suho zlato

slovenija 22.11.13, hisa, hise, druzinske hise, druzinska hisa, ulica, naselje, Anže Petkovšek
Ponudba zazidljivih zemljišč je majhna, še posebej takšnih, ki so primerna za individualno gradnjo. Cene v Ljubljani so krepko čet 500 evrov na kvadratni meter, pod 100 evrov pa padejo šele 40 do 60 kilometrov izven središča.

V zadnjem poročilu o razmerah na nepremičninskem trgu v Sloveniji za 2023 so na Geodetski upravi RS (GURS) napisali, da cen zazidljivih zemljišč ne objavljajo, saj so "zaradi majhnih in nereprezentativnih vzorcev statistični kazalniki cen zazidljivih zemljišč praviloma neverodostojni in ne odražajo dejanskih tržnih cen."

V petih letih višje za več kot 50 odstotkov

Tako so navedli le, da so se cene zemljišč za stanovanjsko gradnjo v zadnjih petih letih povišale za 54 odstotkov. Za primerjavo cene stanovanj so se v tem obdobju povišale za 60, cene hiše pa za 46 odstotkov. 

V poročilu navajajo tudi, da je v zadnjih dveh letih najbolj izrazit prav trend upadanja zemljišč za gradnjo stavb. V primerjavi z 2022 se je število prodaj zazidljivih zemljišč lani zmanjšalo za od 20 do 25 odstotkov, medtem ko je bilo v primerjavi z 2021 manjše že za 40 odstotkov. Upad po eni strani pripisujejo visokim cenam zemljišč in visokim gradbenim stroškom, po drugi pa pomanjkanju ponudbe primernih zemljišč v večjih mestih, predvsem pa v Ljubljani in na Obali. Na podlagi preliminarnih podatkov ocenjujejo, da je bilo lani prodanih okoli 5200 zemljišč za gradnjo stavb. 

Da je ponudba zemljišč za gradnjo stavb majhna, potrjuje tudi število oglasov na enem od portalov za trženje nepremičnin. Še posebej, če iščemo zazidljiva zemljišča za gradnjo individualnih hiš. 

V Ljubljani in njeni okolici se trenutno oglašujejo 599 zazidljivih zemljišč, del te pa je namenjeno naložbenim poslom. Od tega jih je v Ljubljani 162, v njeni okolici pa 437. 

V Ljubljani le 65 parcel

Če iskanje zožimo na zazidljive parcele, velike do 1000 kvadratnih metrov, kolikor več kot zadostuje za gradnjo individualne hiše, pa je ponudba bistveno manjša. V Ljubljani se trenutno prodaja 65 parcel, ki ustrezajo omenjeni velikosti. Za kvadratni meter takšne parcele pa je cena v povprečju 560 evrov. 

Največ zazidljivih parcel v Ljubljani se prodaja na območju Moste-Polje, kamor med drugim spadajo tudi zalog, Sostro, Bizovik, Sneberje. Na območju teh trenutno prodajajo 27 zazidljivih parcel, njihova povprečna cena pa je 370 evrov na kvadratni meter, kar je bistveno manj kot v drugih predelih Ljubljane. 

Na območju Vič-Rudnik, kjer se prodaja 21 parcel, je povprečna cena skoraj dvakrat višja, in sicer 720 evrov za kvadratni meter. Res pa je, da se prodajajo parcele na območjih Vič, Murgle, Trnovo, Rudnik in Vrhovci, ki so bistveno bližje središču prestolnice. 

Čeprav so od središča bolj oddaljena območja, pa se na področju Šiške, cene zazidljivih parcel do velikosti 1000 kvadratnih metrov še vije. Povprečna cena je 770 evrov na kvadratni meter. Najdražjo parcelo (425 m2) denimo prodajajo v Tacnu, za kvadratni meter prodajalec pričakuje 1200 evrov oziroma dobrega pol milijona evrov. Najcenejša na območju Šiške pa je parcela v Šentvidu po 448 evrov za kvadratni meter. 

V drugih predelih Ljubljane parcel, ki bi ustrezale izbranemu merilu, ni. 

Čez palec lahko ocenimo, da nakup parcele (600 m2) in gradnja na primer 160 kvadratnih metrov velike družinske hiše v Ljubljani stane vsaj tri četrt milijona evrov, pri čemer je strošek za parcelo višji od stroška za hišo. 

Največ parcel južno od Ljubljane in v Domžalah

V okolici Ljubljane je ponudbe zazidljivih parcel za gradnjo individualnih hiš nekoliko več. Našli smo 169 oglasov. Ponudba je največja v južni okolici, kamor med drugim spadajo Brezovica, Ig, Rakitna, Notranje Gorice. Na območju, ki je od središča Ljubljane oddaljeno od 15 do 30 kilometrov, prodajajo 44 parcel, njihova povprečna cena pa je 220 evrov na kvadratni meter. 

Območje z drugo največjo ponudbo so Domžale z okolico, kjer prodajajo 39 parcel, njihova povprečna cena pa je še nekoliko višja, in sicer 260 evrov na kvadratni meter. 

Grosuplje in Kamnik, razlika v ceni neverjetna

Drugod v okolici Ljubljane je ponudbe manj, cene pa so precej različne in ne padajo nujno z oddaljenostjo od središča. 
V okolici Grosupljega, ki je oddaljeno približno 25 kilometrov, prodajajo 13 parcel, povprečna cena pa je že pol nižja kot v prej omenjenih predelih, in sicer 120 evrov na kvadratni meter. V okolici Kamnika, ki je približno enako oddaljena od središča Ljubljane, pa so povprečne cene 195 evrov na kvadratni meter, v ponudbi pa je 20 parcel. 

Severno od Ljubljane, kamor spadajo Medvode, Hraše, Topol, Sora, torej kraji, ki so od 15 do 20 kilometrov oddaljeni od središča, prodajajo 17 parcel, njihova povprečna cena pa je 240 evrov na kvadratni meter. 

Na Vrhniki in v Logatcu nekaj nižje cene

Nekaj nižje so cene na Vrhniki in v okolici, v povprečju je treba za kvadratni meter odšteti 180 evrov, prodajajo pa zgolj 10 parcel. Še nižje so cene v Logatcu, kjer prodajajo 14 parcel, povprečna cena kvadratnega metra pa je 110 evrov. 

Pod 100 evrov kvadrat v Litiji in na Dolenjskem

Pod okolico Ljubljane spada tudi Litija in kraji b bližini. Tam so cene najnižje, 54 evrov na kvadratni meter v povprečju, res pa je, da so ti kraji od središča oddaljeni približno 40 kilometrov. 

Za podobno ceno lahko zazidljivo parcelo kupimo v 60 kilometrov oddaljeni Mirni in Mokronogu. Na primer v Poljanski dolini natančneje v Gorenji vasi, ki je prav tako od Ljubljane oddaljena 40 kilometrov, pa so cene v povprečju 170 evrov na kvadratni meter. 
Za 600 kvadratnih metrov veliko parcelo bo strošek v okolici Ljubljane v povprečju 150.000 evrov, cene pod 100.000 evrov padejo šele 40 in več kilometrov iz prestolnice, na območjih, ki niso tik ob avtocesti oziroma na območjih, kamor so speljane le regionalne ceste. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • dare326 14:25 03.maj 2024.

    Šiška je Spodnja in Zgornja, Šentvid je samo Šentvid. Vmes so še Dravlje, za Šentvidom pa Vižmarje, Gunclje, Tacen.

  • jakec1575 10:28 03.maj 2024.

    zoki je s prostordko nepolitiko dal ekstra bonuse investitorjem in unicil Ljubljano. Kleni Ljubljancani so oddli iz Ljubljane. In odhajajo. za zadruzna stanovanja za srednji razred in tudi socialni ni vec parcel. slovaski in drugi skladi pa si mastijo brke ...prikaži več s placami slovencev.

  • mojsterjaka 10:17 03.maj 2024.

    Zoki s prostorskim aktom drži vse v šahu, skupaj s svojimi gradbenimi prijatelji seveda. Pa ne samo Lj, zaradi majhnosti trga in vpliva Lj na ostali trg, pravzaprav večino Slo trga.