Slovenija
11267 ogledov

Med bolniško šel teč, nato dobil opomin delodajalca

moški tek v parku Profimedia
Med bolniško odsotnostjo zaradi poškodbe roke je šel na lažji tek. Kasneje je dobil opomin delodajalca, da ni spoštoval zdravnikovih navodil. Lahko zaradi tega dobi odpoved?

Boštjan J. Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme. 

Dva tedna sem bil bolniško odsoten zaradi poškodbe roke. Ker se veliko ukvarjam s športom, sem vmes tudi malo treniral, ne da bi obremenjeval roko seveda (sprehodi, lažji tek ipd.) Kasneje sem dobil opomin delodajalca, da nisem spoštoval navodila zdravnika, da moram mirovati in da sem tako kršil bolniški stalež. Zvedel sem, da je delodajalec dobil informacije od detektiva. Zdaj me zanima, ali lahko to vpliva na mojo zaposlitev? In še to, ali je detektivski nadzor običajen in sploh dopusten zaradi takih stvari?

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. Sama oblika nadzora delodajalca nad delavčevo odsotnostjo z dela je običajno opredeljena v njegovih internih aktih. Ta nadzor lahko obsega tudi ugotovljanje ravnanja osebe na bolniški, ki ne sme biti v nasprotju z navodili zdravnika. Pomembno je tudi, da ravnanje ne sme vplivati na morebitno poslabšanje zdravstvenega stanja in s tem na podaljšanje bolniške.

Odločitve delodajalcev za detektivski nadzor zaradi morebitnih zlorab bolniške odsotnosti zaposlenih so v praksi kar pogoste, je pa res, da se za tak nadzor odločajo večinoma v primerih, ko gre za delavce, ki so predhodno že "grešili" pri takšnih odsotnostih, ali pa so drugače problematični. Niste zapisali, ali ste imeli glede tega z delodjalcem v preteklosti že kakšne "izkušnje".   

Pravno podlago za detektivski nadzor nad zlorabami bolniške odsotnosti sicer predstavlja Zakon o detektivski dejavnosti, ki določa, da lahko detektiv med drugim pridobiva tudi informacije o zlorabah pravice do zadržanosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe. V tem okviru lahko detektiv pridobiva informacije tudi z neposrednim osebnim zaznavanjem na javnih krajih ali iz javnih krajev, javno dostopnih odprtih in zaprtih prostorov ter krajev in prostorov, ki so vidni z javno dostopnega kraja in prostora.

Pri izvajanju upravičenja pa detektiv ne sme posegati v zasebni zaprti prostor in zasebni prostor, ki ga je posameznik s postavitvijo kakršnekoli ograje, prepreke ali razvidne oznake oziroma opozorila ločil od javnega in na ta način navzven nakazal, da gre za zasebni prostor. Ker gre pri sprehodih/teku za dejavnosti na javnih površinah, je tak nadzor načelno dopusten. 

Delodajalec lahko, če ugotovi, da delavec v času odsotnosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe ne spoštuje navodil pristojnega zdravnika oziroma pristojne zdravniške komisije, ali če brez odobritve pristojnega zdravnika oziroma pristojne zdravniške komisije odpotuje iz kraja svojega bivanja, delavcu tudi izredno odpove pogodbo o zaposlitvi.

Pomemben je torej podatek, ali v času bolniške odsotnosti res niste spoštovali navodil zdravnika. Če pravite, da ste se zgolj zmerno rekreirali, se zdi, da te kršitve ni bilo, bi bilo pa treba seveda natančno preveriti, kaj vam je zdravnik svetoval. 

Pravno sporno bi bilo tudi, če bi vam delodajalec zaradi le enkratne in še to manjše kršitve izredno odpovedal pogodbo o zaposlitvi, saj je izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi predvidena za hujše kršitve. 

Mag. Boštjan J. Turk
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Ender3 15:02 03.maj 2024.

    Postavlja se vprašanje koga bolje nadzirat.Tiste, ki tudi na lepe oči odpirajo bolniške staleže ali tiste, ki jih namerno in zavestno izkoriščajo in kršijo..V vsakem primeru. se dela s tem neupravičena škoda..

  • Naklonsky 14:52 03.maj 2024.

    Vse je odvisno od delovnega procesa…torej če pri svojem delovnem procesu potrebuješ noge je dugače kot če je tvoje delo odvisno samo od fizičnega dela z rokami. Iz bolniškega lista mora biti jasno navedena vrsta poškodbe in razlog za odsotnost. ...prikaži več. Delodajalci najemajo detektive v glavnem zaradi slabih izkušenj neopravičenih izostankov iz dela in s tem velikimi povezanimi stroški.

  • smoljo 09:11 03.maj 2024.

    S strani specialista doktorja dobil priporočilo da se naj kr aktivno zacnem ukvarjati z sportom po pljucnici (kolo),je sam v izvid napisal priporocilo in moj zdravnik zapisal v mojo evidenco,konec problemov ,brez kontrol in problemov ....vse se da dogovorit v ...prikaži več skladu z normalnim zdravljenjem ....