Slovenija
8942 ogledov

Našli komentatorja, ki je prestrašil celo Slovenijo

Prometna Policija
1/4
Saša Despot
Pri njem so že opravili hišno preiskavo.

Avtor komentarja, da bo 10. aprila tudi na eni od slovenskih šol podoben strelski napad, kot se je zgodil na Finskem, je po neuradnih podatkih okoli 30 let star moški iz ene od vasi v Mestni občini Murska Sobota. Policisti so pri njem že opravili hišno preiskavo, poroča Vestnik.

"Ljubljanski in murskosoboški kriminalisti so v tem tednu na območju Policijske uprave Murska Sobota opravili posamezna preiskovalna dejanja zaradi suma storitve kaznivega dejanja v povezavi z zapisom na enem izmed spletnih portalov, ki je bil objavljen v začetku meseca aprila letos. Zaradi interesa preiskave vam več podatkov o tem zaenkrat ne moremo posredovati. Več informacij bomo lahko posredovali predvidoma v prihodnjem tednu," so danes sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Komentar je sprožil preplah po celotni državi, nekateri starši so otroke 10. aprila obdržali doma, po šolah so nameščali varnostnike in spreminjali režim prihodov in odhodov v šolo. Komentar je bil objavljen 2. aprila na portalu 24ur. Članek o streljanju v šoli na Finskem je uporabnik z imenom »Slava_Rusiji« komentiral z besedami: "10. aprila bo pa pri nas."

Ne za grožnjo, tega kaznivega dejanja je osumljen

Po podatkih Vestnika je domnevni avtor spletnega komentarja osumljen kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost po 309. členu kazenskega zakonika. Člen med drugim govori o tem, da, "kdor zlorabi znamenje za pomoč ali znamenje za nevarnost ali neutemeljeno kliče na pomoč ali lažno sporoči, da grozi nevarnost in s tem povzroči, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe ali neupravičeno uporabile sredstva sistema zaščite, reševanja in pomoči, se kaznuje z zaporom do treh let."

Policija naj bi najprej presodila, da ne gre za grožnjo, iz katere bi izhajal sum storitve kaznivega dejanja, zaradi te presoje je notranji minister Boštjan Poklukar odredil nadzor nad delom policije v tem primeru, organizirano pa je bilo tudi njegovo srečanje z ministrom za vzgojo in izobraževanje Darjem Feldo.

Po novem bo zelena barva pomenila, da je bila grožnja zaznana, a da ni večje verjetnosti ali gotovosti za napad. Ob rumeni barvi je grožnja že večja in bo treba obvestiti širšo skupnost, tudi starše otrok. Ob rdečem alarmu pa bodo obvestili ministrstvo, šole v vseh regijah, nujno bo ukrepanje po protokolu, je dejal Poklukar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • Kmodri_ 16:25 18.maj 2024.

    Plavi delajo napake za napako. Priporočam dobrega kazenskega odvetnika. Pol pa na gas odret državo...Priceless!

  • Avatar rajko55
    rajko55 16:24 18.maj 2024.

    Jaz se bolj bojim te destruktivne vlade in njenih nerazsodnih odločitev....ki nam vedno bolj grenijo življenje.....

  • www 12:29 18.maj 2024.

    Zasrala je policija. Saj tega prekmurca ne bodo mogli obsodit, to ni zlocin, kvecjemu, ce sploh, prekrsek. In da so ga tako dolgo iskalu, je cista polomija.