Slovenija
417 ogledov

Novinarji z jasnim sporočilom politikom: "Ne, v resnici je vse odvisno od politične volje"

mediji novinarji TV telefon novice Profimedia
Novinarske organizacije v Sloveniji in svetu ob današnjem mednarodnem dnevu svobode medijev opozarjajo, da je novinarjem nujno zagotoviti svobodo, ki jo potrebujejo pri opravljanju dela. V Sloveniji pa so še zlasti glasni tudi pozivi k izboljšanju pogojev za novinarje in medije.

Sindikat novinarjev Slovenije je navedel, da se pogoji za opravljanje novinarskega dela se slabšajo tudi v Sloveniji. Država, ki je ustanoviteljica Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ignorira obveznost po primernem financiranju javnega zavoda. Slovenska tiskovna agencija pa še naprej čaka na zakonski okvir, ki bi preprečil morebitno vnovično finančno izčrpavanje, kot se je zgodilo pred tremi leti.

V zasebnih medijih se medtem vedno znova dogaja, da zasebni interes prevlada nad javnim. Novinarji so preobremenjeni, gmotni pogoji za opravljanje njihovega dela pa so vse slabši. Prekarizaciji niso izpostavljeni samo tisti v nestandardnih oblikah dela, ampak tudi redno zaposleni.

Društvo novinarjev Slovenije ob svetovnem dnevu ugotavlja, da se je politični diskurz o medijih sicer nekoliko spremenil. Vladajoča politika postavlja svobodo medijev med javno izrečene obljube, kar vidijo kot dobro.

Pri tem so spomnili, da je predstavnik ministrstva za kulturo na nedavnem javnem pogovoru društva in sindikata pred svetovnim dnevom na vprašanje, ali bo država vzpostavila sheme pomoči za medije, ki jim tudi zaradi objektivnih okoliščin grozi neslaven konec, dejal: "Imamo resen namen". Predstavnik ministrstva za gospodarstvo pa je po navedbah društva zagotovil: "Tvorno sodelujemo pri tem."

A ko je kamera ugasnila, so slišali tudi, da je vse odvisno od financ in časa. "Ne, v resnici je vse odvisno od politične volje," so odločni v društvu.

Pomanjkanje politične volje za ustvarjanje pogojev za kakovostno novinarstvo vidijo kot globalen problem. Slovenija je letos na indeksu svobode medijev osem mest višje kot lani in je s 50. napredovala na 42. mesto. "Na prvi pogled se zdi kot uspeh, ampak kot vselej je pomemben kontekst," so opomnili.

Kot so dodali, Novinarji brez meja ob tokratni izdaji Indeksa svobode medijev ugotavljajo, da vse več vlad in političnih oblasti ne izpolnjuje svoje vloge zagotavljanja najboljšega možnega okolja za novinarstvo in za pravico javnosti do zanesljive informacije.

V Sloveniji po njihovem pozivu potrebujemo "jasno vizijo in odločne korake". "Da medijsko svobodo namesto nekega gesla, s katerim se maha po zraku pred volitvami, prevedemo v konkretne ukrepe za zagotavljanje pogojev za delo novinarjev," so jasni.

Prva velika priložnost za to se jim zdi novi zakon o medijih, katerega predlog je v koalicijskem usklajevanju. V društvu so na osnutek zakona v sklopu javne razprave pripravili številne predloge za njegovo izboljšanje. Prva naloga zakona naj bo zavezujoča podlaga za vzpostavitev shem pomoči za medije, so predlagali. Hkrati so dodali: "Ne potrebujemo novih nacionalnih svetov, potrebujemo neodvisnega, kompetentnega in opolnomočenega regulatorja ter jasno sliko o tem, kaj je v javnem interesu."

Odločevalce o predlaganem zakonu ob svetovnem dnevu zato pozivajo, naj strnejo vrste za svobodo medijev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Plavi-mil 10:53 03.maj 2024.

    Ko se boste nehali tresti za službo in boste pisali RESNICO, ne politični liniji, boste postali pravi novinarji, danes ste pa družbeno politični delavci.

  • jakec1575 10:40 03.maj 2024.

    ni vlada kriva, ce folk drka sam se tiktok. zabitost mladih generacij, ki niso sposobne prebrati nic resnega, daljsega od thumbslide na ekranu vsake 5 s. to je nova realnost. mediji boste morali najti pot do teh bralcev in jih kultivirati.

  • andrija 10:27 03.maj 2024.

    v sloveniji smo okrepili svobodo govora ko je diktator holob s svojimi podrepniki očistil rtv in medije vseh janšistov in jih izdatno finančno podpira