Šport > Kolesarstvo
2987 ogledov

Pogi sprintal za etapno zmago, veliki konkurenti že zaostali

Tadej Pogačar Profimedia
Prva etapa dirke po Italiji se je končala z zmago Ekvadorca. Tadej Pogačar je osvojil tretje mesto, največje tekmece v skupnem seštevku pa je že pustil za sabo.

Dirka po Italiji se je začela v okolici Torina, že v prvi etapi pa je na papirju med favorite za etapno zmago sodil tudi Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

V etapi je zelo hitro pobegnila šesterica kolesarjev, ki se je dobrih 60 kilometrov pred ciljem tudi prva začela vzpenjati na Supergo. Kot prvi je vrh premagal Eritrejec Amanuel Ghebreigzabhier (Lidl - Trek), ki se je na klancu odločil za samostojen napad. Ob vožnji do gorskega cilja tretje kategorija ga je spremljala velika množica gledalcev, veliko jih je bilo oblečenih v barve nogometnega kluba Torino.

Prav na današnji dan se je namreč pred 75 leti zgodila tragedija, ko je letalo z nogometaši takrat najboljšega italijanskega kluba trčilo v Supergo, vračali so se s prijateljske tekme z Benfico v Lizboni. Umrlo je vseh 31 oseb na letalu, tudi 18 nogometašev ekipe, ki se jo je oprijelo ime 'Grande Torino'. Ta je bila v trenutku nesreče štirikratni zaporedni prvak Italije.

Glavnina se je na vrh Superge pripeljala s skoraj triminutnim zaostankom, na čelu so bili kolesarji moštva UAE Emirates, ki so narekovali tempo za Pogačarja. Ghebreigzabhierju se je medtem v begu priključil Francoz Lilian Calmejane (Intermarché - Wanty).

Omenjeni dvojec je imel tri minute naskoka tudi 40 kilometrov pred ciljem.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Kolesarji UAE-ja so se začeli menjavati na čelu, narekovanje tempa je prevzel tudi Domen Novak, razlika pa se je hitro spustila za minuto.

Ob prvem vzponu na San Vito (1,45 km, povprečni naklon 9,8 odstotka, maksimalno do 16 odstotkov) se je glavnina približala že na dobro minuto in pol, v velike težave je sicer že presenetljivo zabredel evropski prvak Christophe Laporte (Visma - Lease a bike), ki je izgubil stik. Še kar nekaj vidnejših kolesarjev je težko sledilo tempu ekipe UAE, na primer lani skupno šesti Thymen Arensman (Ineos Grenadiers).

Petindvajset kilometrov pred ciljem se je prednost dvojca stopila na 43 sekund. Na čelu je ob vzponu na Colle Maddalena močno na pedala pritiskal Mikkel Bjerg.

Calmejane se je otresel Ghebreigzabhierja, v ostanku glavnine pa je presenetljivo popustil tudi eden največjih Pogačarjevih tekmecev Romain Bardet (Team dsm-firmenich PostNL), kmalu za njim tudi Luke Plapp (Jayco AlUla).

Francoski ubežnik je le za las prvi prišel na konec vzpona in si zagotovil majico za najboljšega hribolazca. Do cilja je ostalo še 21 kilometrov.

Calmejane je na spustu prednost znova povečal na pol minute. Bardet je zaostajal 1:10, Arensman 1:30. V 'Pogačarjevi' skupini je bilo še okoli 30 kolesarjev, med njimi tudi Jan Tratnik (Visma - Lease a bike).

Iz te so najprej skočili trije kolesarji, nato še štirje, ki so se združili. Sedmerica je Calmejana ujela 10 kilometrov pred ciljem, vendar daleč ni bil niti ostanek glavnine.

Znova se je bližal San Vito. Tega je kot prvi začel Nicola Conci (Alpecin–Deceuninck), ki je imel nekaj sekund prednosti pred sedmerico zasledovalcev, Pogačar in ostali so zaostajali za okoli 20 sekund.

Pogi je napadel, se otresel preostalih favoritov, hitro pa je ujel tudi sedmerico pred njim, naslednji cilj je bil Conci.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Ujel ga je tri kilometre pred ciljem, sledila sta mu le Jhonatan Narváez (Ineos Grenadiers) in Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe). Trojica je obračunala za zmago, Ekvadorec pa je naciljni črti premagal Nemca in Slovenca. Slednji je morda nekoliko prehitro krenil v sprint.

To morda niti ni slaba novica za UAE, saj bo rožnato majico zdaj moral braniti Ineos.

Od Pogačarjevih konkurentov za skupno zmago je 10 sekund zaostal Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ob bonus sekundah, ki jih je prejela prva trojica, njegov zaostanek za Pogijem znaša 14 sekund. Toliko je lani Thomas na koncu Gira zaostal za Primožem Rogličem.

V skupnem seštevku vodi Narváez, tri sekunde zaostaja Schachmann, šest pa slovenski as. Tratnik je 27. z zaostankom +0:37.

Jhonatan Narváez | Avtor: Profimedia Profimedia

Domen Novak, ki je opravil ogromno dela v ekipi UAE, je etapo končal na 57. mestu (+ 3:56). Luka Mezgec (Jayco-AlUla), ki bo na tem Giru predvsem pomočnik v sprintih Avstralcu Calebu Ewanu, je končal v ozadju zunaj najboljše stoterice z zaostankom več kot 15 minut.

V nedeljo bo na sporedu druga etapa, prva z zaključkom navkreber. Karavana bo etapo začela v San Francescu al Campu in končala ob svetišču Oropa po 161 km. Zaključni vzpon je dolg 11,8 km s povprečnim naklonom 6,2 %. Skupaj bodo kolesarji v etapi premagali 2300 višinskih metrov. Znova bo med favorite sodil tudi Pogačar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice