Svet
1250 ogledov

To naj bi bil motiv za poskus atentata na Fica

atentat robert fico slovaška streljanje Profimedia
Atentatorja naj bi motila proti-ukrajinska politika slovaške vlade.

Slovaški premier Robert Fico je bil včeraj ustreljen po seji vlade v Handlovi, približno 150 kilometrov severovzhodno od Bratislave. Ustreljen je bil v trebuh. V bolnišnico so ga prepeljali s helikopterjem, po poročanju slovaških medijev pa je njegovo stanje še vedno zelo resno. Bil je operiran in je trenutno buden, operacija je trajala pet ur.

Zadeli naj bi ga dve krogli, ena mu je šla skozi trebuh, druga pa ga je zadela v zapestje. V javnost so pricurljali tudi posnetki napada.

Napadalec, 71-letni Juraj Cintula, je bil aretiran. Med zaslišanjem je atentator povedal, da je premierja ustrelil, ker se ni strinjal s politiko vlade. Cintula je sicer član Društva slovaških pisateljev, v javnosti precej dobro znan.

Policija je atentatorja obtožila poskusa umora varovane osebe z naklepnim maščevanjem. Grozi mu od 25 let zapora do dosmrtnega zapora.

Notranji minister pa je dejal, da je atentator deloval sam, pred tem je sodeloval na protestih proti vladi. Motila naj bi ga predvsem politika vlade do Ukrajine.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Naklonsky 12:58 18.maj 2024.

    Ortodoksni radikalizirani levaki ne premorejo, da bi jim vladala demokracija. Zato ga je ustrelil. Jasno, da si tudi pri nas rdeča sfera želi nekaj podobnega, zato vzpodbuja parole za ubijanje nasprotnika trenutnega režima.

  • atamama 06:18 17.maj 2024.

    Morda pa je to, da če bi samo Orban bil proti EU komisiji bi še šlo. Ker sta pa že dva je pa precej težko...... Saj razumete Kenedy je bil ustreljen zakaj že?

  • Avatar Leon
    Leon 06:07 17.maj 2024.

    V državi ,kjer mora predsednik države nositi zaščitni jopič vlada mafija .