Gorenjska
2320 ogledov

Temen madež na Savi Dolinki. Kaj se dogaja?

Madež na Savi Dolinki arhiv Občine Jesenice
Na Savi Dolinki se je na območju Jesenic in Žirovnice v teh dneh pojavil velik temen madež, ki je povzročil skrbi med občani, a se je po analizi pokazalo, da gre za naravni pojav.

Poveljnik civilne zaščite občine Jesenice Igor Arh je bil obveščen o nenavadnem pojavu v nedeljo prek regijskega centra za obveščanje Kranj. Po prejemu informacije je nemudoma sprožil ukrepe in javno službo za varstvo voda VGP Drava Ptuj, ki je v sodelovanju z jeseniškimi poklicnimi gasilci odvzela vzorce vode za laboratorijsko analizo. Po skrbnem pregledu, ki ga je izvedla Agencija RS za okolje, so potrdili prisotnost planktonskih dinofitskih alg, a obenem zagotovili, da to ne predstavlja nevarnosti za okolje.

Raziskava je razkrila, da je nastanek temnega madeža povezan s podaljšanim zadrževalnim časom vode v akumulaciji Hidroelektrarne Moste, kar je omogočilo hitro razmnoževanje alg. Podobni pojavi so bili že zabeleženi v preteklosti, kot na primer konec maja 2016, ko so se podobne alge pojavile na istem območju. Po navedbah VGP Drava Ptuj takšni naravni pojavi niso redkost, a so kljub temu predmet skrbnega spremljanja in analiz.

Dodatno so jeseniški gasilci poleg odvzema vzorcev vode opravili tudi temeljit pregled reke in obrežja, da bi izključili morebitna uhajanja nevarnih snovi v okolje. Poveljnik Arh je tudi aktivno sodeloval z lokalnimi organizacijami, kot je družba Sij Acroni in Ribiška družina Jesenice, pri iskanju morebitnih virov motnosti vode ter ukrepih za ohranitev ekosistema reke. Na občini Jesenice pa ob tem pozivajo vse prebivalce, naj bodo pozorni na podobne pojave v naravi in o njih takoj obvestijo pristojne službe na številko 112. Hitra reakcija je ključnega pomena za zagotovitev varnosti in ohranjanje naravnega ravnovesja v okolju.

Komentarjev 1
  • Ender3 18:36 06.maj 2024.

    Jeseničani niso ravno volilci SDS..Morda imajo oni prste vmes glede na to, da podnebne spremembe ne priznavajo..