Svet
199 ogledov

"Gremo v pozitivnem duhu, da dosežemo dogovor"

Hamas z raketami napadel Izrael Epa
V Kairu naj bi se nadaljevala pogajanja o prekinitvi ognja v Gazi.

"Vse delegacije so zdaj prispele v Egipt, začel se bo prvi krog pogajanj ob prisotnosti delegacij Katarja, Egipta in ZDA," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal neimenovani visoki predstavnik Hamasa.

O prihodu Hamasove delegacije v Kairo je poročala tudi egiptovska televizija Al-Qahera News, ki je ob sklicevanju na visok neimenovani vir navedla "pomemben napredek" v pogajanjih. Egiptovski posredniki so "dosegli formulo soglasja" o več spornih vprašanjih, je poročala televizija, ki drugih podrobnosti ni navedla.

Hamas je v petek sporočil, da njegova delegacija v Kairo odhaja "v pozitivnem duhu, da dosežemo dogovor". Delegacijo vodi drugi mož političnega krila Hamasa za Gazo Halil al-Haja.

Kot je sporočil Hamas, ostaja odločen doseči "popolno končanje izraelske agresije", "umik izraelskih okupacijskih sil" in "resen dogovor o izmenjavi" izraelskih talcev v zameno za zajete Palestince.

V Kairo je po poročanju AFP, ki povzema navedbe ameriškega medija Axios, prispel tudi direktor ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns.

Izrael napovedal, kaj sledi, če dogovora ne bo

Posredniki v pogajanjih - Egipt, Katar in ZDA - že več dni čakajo na odgovor Hamasa na izraelski predlog za prekinitev ognja v Gazi. Po poročanju časnika Wall Street Journal, ki se sklicuje na egiptovske vire, naj bi Izrael dal še en teden časa za pogovore o prekinitvi ognja. Če dogovora ne bo, bo izraelska vojska sprožila ofenzivo na Rafo, ki jo napoveduje že več tednov, poroča AFP.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v sredo pozval Hamas, naj sprejme načrt za premirje. Ta predvideva več faz, ki bi postopoma omogočile prekinitev izraelske ofenzive v Gazi ter dostavo nujno potrebne humanitarne pomoči njenim prebivalcem.

Predlog, ki je na mizi, vključuje 40-dnevno prekinitev izraelske ofenzive v Gazi in izpustitev palestinskih zapornikov v zameno za izpustitev talcev, ugrabljenih med napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, poroča AFP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 15:03 04.maj 2024.

    Izrael ni za prekinitev, ker ima močno podporo Janezove SDS in Nore24tv..