Avto > Kombinirana
8709 ogledov

Čemu služi jumper z dvema kabinama in motorjema?

citroën jumper Citroën
Bi kupili lahki gospodarski avtomobil z dvema kabinama in kompletnima pogonskima sklopoma in nič tovornega prostora? Najverjetneje ne.

Tako kot številni veliki kombiji je tudi citroën jumper na voljo v zelo različnih konfiguracijah z različnimi dolžinami, višinami in tipi nadgradenj, s katerimi služijo lastnikom iz gospodarskega sektorja. Obstaja pa različica, za katero se zdi, da nima posebnega namena.

citroën jumper | Avtor: Citroën Citroën

Gre namreč za različico, pri kateri sta združeni dve kabini. Vsaka kabina ima tudi lastni pogonski sklop, kar pomeni, da lahko takšen avtomobil vozi v obe smeri, če je le druga polovica v nevtralni prestavi. Obe kabini združuje začasna šasija, ki je dovolj močna, da ju obdrži skupaj, dokler je to potrebno.

In čeprav se sliši nenavadno, je takšno vozilo res mogoče kupiti, a ne zato, da boste z njim izvajali neskončna radiranja gum. Rešuje namreč logistične potrebe. Nekateri izdelovalci nadgradenj, denimo proizvajalci avtodomov, potrebujejo samo sprednji del kombija, preostali del vozila vključno s šasijo pa izdelajo sami. Zato kupijo zgolj dve kabini, ki ju v tovarni združijo v eno vozilo, in si s tem prepolovijo stroške in čas prevoza.

citroën jumper | Avtor: Citroën Citroën

Jumper, ki je naprodaj v takšni konfiguraciji, je na voljo le z 2,2-litrskim turbodizelskim motorjem BlueHDi z močjo 103 kilovatov, ki se preko šeststopenjskega ročnega menjalnika prenaša na prednji kolesni par.

Citroën jumper sicer ni edini avtomobil, ki ga je mogoče kupiti na tak način, ampak to velja tudi za sestrski peugeot boxer, kot tudi za tekmeca renaulta masterja in še nekatere druge modele.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.