Kranj
127 ogledov

Krafft 2024: Kranj bo gostil najboljše filme svetovnih festivalov

arhiv Krafft
Znan je tekmovalni program Kranjskega igralskega filmskega festivala Krafft.

Tudi letos bo Kranj, kot smo že poročali, središče svetovne filmske umetnosti, saj bo med 15. in 22. junijem potekal četrti Kranjski igralski filmski festival Krafft. Festival, ki nastaja v koprodukciji Filmskega društva Krafft in Prešernovega gledališča Kranj, finančno podpira Slovenski filmski center. Partnerja festivala sta Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev in Zavod Carnica. Lerošnji festival bo prinesel težkokategorne nagrajence največjih svetovnih filmskih festivalov, s čimer bo navdušil ljubitelje kakovostnega filma in kulturnih presežkov.

Med letošnjimi izbranimi filmi so nekateri izmed najbolj odmevnih dosežkov svetovne filmske produkcije. Med njimi izstopa režijski prvenec italijanske igralke Paole Cortellesi "C'è ancora domani" (There’s Still Tomorrow), ki je v italijanskih kinih presegel gledanost filmskih hitov Barbie in Oppenheimer. Film, ki subtilno obravnava vlogo ženske v italijanski družbi, je v Italiji videlo več kot štiri milijone gledalcev.

Tekmovalni program sestavljajo kar trije italijanski filmi, ki se ukvarjajo s temami, ki trenutno polarizirajo italijansko družbo. "Jaz kapitan" je pretresljiva zgodba o poti dveh mladih senegalskih migrantov, režiserju Matteu Garroneju pa je prinesla nominaciji za oskarja in zlati globus. Film "Ognjemet ljubezni", posnet po resničnih dogodkih, pripoveduje o homoseksualnih najstnikih, ki sta zaradi svoje ljubezni postala tarča nasilja konservativne sicilijanske družbe.

Mehiška drama "Bad Actor" raziskuje kompleksne odnose v filmski industriji v času po gibanju #MeToo. "The Goldman Case" prinaša surovo sodno dramo o sojenju francoskemu levičarskemu revolucionarju Pierru Goldmanu, ki je leta 1975 razdelil državo in povečal prepad med konzervativnimi in levičarskimi intelektualci. Madžarski film "Explanation for Everything" pa obravnava napetosti v polarizirani madžarski družbi, kjer maturitetni izpit srednješolca Abela postane nacionalni škandal.

Grška drama "Animal" razkriva temne zgodbe za razuzdanimi počitnicami v letoviščih. Igralka Dimitra Vlagopoulou je za vlogo Kalie prejela nagrado za najboljšo igro na filmskem festivalu Locarno. Družinski triler "Just the Two of Us" pa sledi Blanche, ki se znajde v primežu posesivnega moškega, potem ko misli, da je v Gregu našla pravega partnerja.

Festival bosta zaključila filma, ki se ne izogibata napetostim, s katerimi se trenutno spopada Bližnji vzhod. Iranska ljubezenska zgodba "My Favourite Cake" je bila med letošnjimi nominiranci za zlatega medveda na Berlinalu, medtem ko je palestinski film "The Teacher" The Hollywood Reporter opisal kot "pretresljivo dramatizacijo življenja v okupirani Palestini". V slednjem blesti lanski prejemnik Krafftove nagrade zlato jabolko za posebne igralske dosežke Saleh Bakri.

Predselektor tekmovalnega dela festivala je bil tudi letos slovenski igralec in voditelj Toni Cahunek. Končni izbor tekmovalnih filmov pa je opravil glavni selektor, turški gledališki in filmski igralec Taner Rumeli. Vseh deset tekmovalnih filmov je vključenih v poseben abonmajski paket, ki je v predprodaji do 27. maja cenejši. Vstopnice in podrobne opise filmov pa sicer lahko gledalci že najdejo na uradni spletni strani festivala.

Kranjski igralski filmski festival Krafft FILM Kranj Tudi letos lahko odkrijete čarobnost filmske igre na festivalu Krafft v Kranju
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.