Kranj
51 ogledov

Tudi v Kranju se bo ustavila slovenska bakla

Slovenska bakla v Kranju, 2021 Aleš Fevžer
Po kranjskih ulicah bodo danes nosili slovensko olimpijsko baklo, ki v dneh pred poletnimi Olimpijskimi igrami v Parizu potuje po Sloveniji.

Slovenska bakla je projekt Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez ter partnerjev, pokroviteljev olimpijskega gibanja in agencije Sport Media Focus. Glavni namen projekta je v olimpijskem letu obiskati vseh 212 slovenskih občin in v njih širiti vrednote olimpizma ter spodbujati enotnost. Slovenska bakla je izdelana iz recikliranega nerjavnega jekla in bukovega lesa. Oblika in izbor materialov sta prepletena z močno simboliko, in sicer reciklirano nerjavno jeklo kot simbol trdnosti in trajnosti ter bukov les kot simbol modrosti in samozavesti. Plamenico zaključuje krona v silhueti Triglava. Ročaj iz bukovega lesa objema pet olimpijskih krogov, simbolov povezovanja. Plamen v kroni širi svetlobo, simbol upanja. Njen letošnji ambasador je Jani Klemenčič, nekdanji veslač in dobitnik prve kolajne za samostojno Slovenijo na poletnih olimpijskih igrah.

Slovenska bakla se bo tako danes ob 18.00 ustavila tudi v Kranju na Glavnem trgu. Baklo bodo po kranjskih ulicah ponesli številni sedanji in nekdanji vrhunski športniki, in sicer Maja Benedičič, Marko Klančar, Ignacij Kavec, Anja Čarman Cekić, Tina Čarman, Emil Tahirović, Anka Pogačnik, Tjaša Ristić Baskera, Barbara Mulej, Roman Horvat, Lia Apostolovski, Jan Polanc, Primož Jeralič, Rožle Prezelj, Dušan Prezelj, Stanka Prezelj, Lučka Rakovec, Janez Zelnik in SKB ambasadorka Alenka Vindiš.

Še pred tem bo bakla danes obiskala tudi občino Naklo, kjer se bo ob 14.00 ustavila na stadionu Nogometnega kluba Naklo, ter občino Škofja Loka, kjer jo bodo sprejeli ob 16.00 v Osnovni šoli Cvetka Golarja. Svojo pot pa bo letos zaključila 13. julija v Kranjski Gori, ko naj bi jo ponesli tudi na Triglav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.