Slovenija
17087 ogledov

Narava ponudila še eno možnost!

Severni sij Profimedia
Znova velika verjetnost, da bomo tudi v Sloveniji priča izredno redkemu naravnemu pojavu severnemu siju. Sončev izbruh tolče po satelitih.

Poročali smo, da se je včeraj in v noči na soboto tudi marsikje v Sloveniji videl severni sij. Gre za pojav, ki je značilen za območja bližje severnemu polu, vendar pa je bila zaradi najbolj silovitih Sončevih geomagnetnih neviht po letu 2003 tokrat viden tudi precej južneje proti Ekvatorju. Tudi iz Slovenije, kjer smo lahko opazovali nenavadno rdečkasto svetlobo. 

Vremenoslovci portala Neurje.si napovedujejo, da se bo pojav ponovil tudi nocojšnjo noč, saj je indeks sončeve dejavnosti ponovno zelo visok. 

Sončevi izbruhi takšne silovitosti lahko vplivajo tudi na človeško tehnologijo. Najbolj so na udaru radijske komunikacije in satelitska navigacija. 

Pri podjetju Starlink, ki sodi pod zavetje milijarderja Elona Muska, so danes sporočili, da imajo zaradi Sončeve dejavnosti "znižano delovanje". Starlink ima v lasti okoli 60 odstotkov vseh umetnih satelitov od okoli 7.000, ki krožijo okoli Zemlje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.