Slovenija
26975 ogledov

Novo o napovedani pošiljki padavin: V teh krajih bo dežja največ

Dež Prodimedia
Ozračje bo jutri postalo bolj nestabilno. V nekaj urah lahko pade veliko dežja, opozarja agencija za okolje.

"Pred nami je dinamična vremenska situacija, ki bo nekaterim krajem prinesla obilnejšo pošiljko padavin. Umirjeno, sončno vreme se zaključuje. Postopno že prehajamo pod vpliv ciklonskega območja, ki se nahaja nad zahodno Evropo in sega v Sredozemlje," sporoča agencija za okolje.

Nad zahodno Slovenijo so se že začele pojavljati krajevne plohe. Pas ploh se bo v naslednjih urah pomikal proti osrednji in vzhodni Sloveniji. Vremenoslovci pričakujejo, da današnje padavine še ne bodo posebno izrazite. 

"Pod vplivom jugovzhodnih vetrov se bo ozračje v prihodnjih 24 urah precej navlažilo. Ob Jadranu že piha jugo, ki se bo še okrepil. Dosegla nas bo vlažna zračna masa iz območja Sredozemlja in Črnega morja. Ozračje bo tako jutri postalo bolj nestabilno. Pojavljale se bodo plohe, predvsem popoldne pa tudi nevihte, ki bodo prinesle tudi močnejše nalive. Krepil se bo veter. Pri tleh bo pihal veter jugovzhodnih smeri, ki bo z višino obračal v bolj južno smer," opisujejo, kaj lahko pričakujemo.

Padavine se bodo okrepile predvsem nad gorskimi pregradami in tam vztrajale dlje časa. "V nekaj urah lahko pade veliko padavin. Najbolj burno dogajanje pričakujemo od jutri popoldne do prvega dela noči na petek, ko nas bo od zahoda prešla hladna fronta. V petek se bo že razjasnilo, krajevne padavine bodo občasno možne le še v Julijskih Alpah," napovedujejo.

Več o tem, kaj sledi konec tedna in v prihodnjem tednu preberite tukaj.

Največ padavin na območju Goriške, Posočja in Gorenjske

Maksimum padavin bo predvidoma padel v Furlaniji-Julijski krajini in v Beneški pokrajini, kjer lahko pade od 100 do 200 mm dežja, krajevno tudi več, kar je ob jugovzhodnem vetru moč pričakovati. "Precej dežja bo verjetno padlo tudi v zgornjem porečju reke Drave. Napoved za naše kraje je zaenkrat še precej negotova. Po trenutnih napovedih je največja verjetnost dolgotrajnejših nalivov za območje Goriške, Posočja in Gorenjske, zato smo za severozahodno in jugozahodno regijo izdali tudi 'oranžno' opozorilo. Nekateri scenariji kažejo veliko padavin tudi za območje Savinjskih Alp in Pohorja," dodajajo. 

Opozarjajo tudi na možnost hitrega naraščanja hudourniških vodotokov v primeru krajevnih močnejših padavin. Zaradi tega lahko pride tudi do razlivanja in zastajanja padavinske vode. "Jutri popoldan in v noči na petek bodo pretoki rek začeli naraščati sprva na zahodu in severu države, kasneje tudi drugod. Reke bodo zlasti v zahodni in severni Sloveniji dosegle velike pretoke," pojasnjujejo. "Le v južni Sloveniji bo naraščanje rek manj izrazito. V četrtek zvečer bosta pričeli naraščati Drava in Mura."

"V naslednjih dneh nas čakajo obilne padavine, padlo bo precej padavin kot posledica vremenske situacije počasi premikajoče višinske doline s hladnejšim zrakom iznad Biskajskega zaliva proti vzhodu. V petek bo sledil odcep od te doline, ki bo v nedeljo razpadla nad Srednjo Evropo. Dokler ne bo zapihal jugozahodni veter do tal bo nevarno za celo Slovenijo. V četrtek bo pri tleh pihal jugovzhodni do vzhodni veter, zato je težko napovedati, kje bo težiščče padavin. Zaenkrat pa slabo kaže predvsem za Koroško in morda območje nad osrednjo Slovenijo, severno od Ljubljane, tam kjer so bili lani avgusta najbolj prizadeti," pišejo pri Ciklon.si.

Nevihte z dolgotrajnejšimi nalivi bodo lahko prinesle ogromne količine dežja. "V petek bo jugozahodni veter segel do tal, predvsem zaradi okrepljenega visokotlačnega sistema nad jugovzhodno Evropo in bodo izobare bolj stisnjene. Jugozahodni veter nad vzhodno Slovenijo deluje kot fen, ki čez pregrade suši padavine (severno od Trojan so precejšnje razlike v kumulativi) in v petek čez dan bodo padavine nastajale le v zahodnem hribovitem svetu zahodne Slovenije, kakšna ploha pa se seveda lahko skuha tudi drugod. Po Sloveniji lahko pričakujemo med 5 in 250 mm padavin, krajevno bodo velike razlike, zato spremljajte opozorila," opozarjajo.

Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin

Ne izključujejo možnosti, da se bo vse skupaj ponovilo v torek in sredo. "Če se to zgodi, bo to eden najbolj mokrih majev v zgodovini meritev. Maj leta 1962 je bil v Ljubljani z 254 mm najbolj moker. V zadnjem obdobju smo se mu kar približali, podobno so bili 2013, 2019 in 2021. Poleg padavin je treba opozoriti na večjo količino puščavskega peska, ki se bo pojavila najprej nad jugovzhodnim delom Evrope (petek), s približevanjem novega višinskega jedra pa bo v nedeljo in ponedeljek dosegel tudi Slovenijo," dodajajo. Do konca maja ni videti večjega izboljšanja vremena.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • andrija 05:31 17.maj 2024.

    nove poplave in novi plazovi so že tu.Za lanske se ni naredilo nič,denar so pokradli in že načrtujejo nove miljarde

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 07:51 16.maj 2024.

    Prenehajte se no že enkrat smešit s takimi bombastičnimi naslovi in besedo morda...