Šport > Košarka
23511 ogledov

Zakaj se je Dončićev soigralec tako zelo bal kontakta?

Dereck Lively Profimedia
Košarkarji Oklahome so v zaključku tekme z Dallasom stavili na strategijo Hack-A-Lively, a se jim taktika ni obrestovala.

Ameriški center Dereck Lively II (20) je v zaključku tretjega obračuna med Dallasom in Oklahomo bežal pred igralci nasprotnega moštva, da bi se izognil osebni napaki, nato pa ob prigovarjanju izkušenega Kyrieja Irvinga vendarle prevzel odgovornost in potopil nekaj ključnih košev.

Košarkarji Oklahome so poskušali z osebnimi napakami nad Livelyjem, ki velja za enega manj učinkovitih izvajalcev prostih metov, nadoknaditi zaostanek za Dallasom. Gre za različico t.i. strategije Hack-A-Shaq, s katero so nasprotniki v preteklosti na črto za proste mete pošiljali famozno nenatančnega Shaquilla O'Neala.

Nekdanji zvezdnik lige NBA je eden najboljših košarkarjev vseh časov, njegova šibka točka pa so bili prosti meti, pri katerih je bil zgolj 58-odstoten, kar je botrovalo rojstvu strategije Hack-A-Shaq.

Po zmagi Dallasa na tretji tekmi je bil na svetovnem spletu veliko pozornosti deležen posnetek, na katerem Lively po celem parketu beži pred Chetom Holmgrenom, da bi ušel osebni napaki. Pretirano izogibanje kontaktu so opazili njegovi soigralci, ki so mu vlili poguma, da je v odločilnih trenutkih kaznoval strategijo Oklahome.

Dereck Lively | Avtor: Print Screen Print Screen

Dereck Lively | Avtor: Print Screen Print Screen

"Takšno nespoštovanje mi boste izkazovali? Potem grem na črto zadevat," je miselni proces opisal Američan, ki je v zaključku zadel štiri ključne proste mete. Zadnja dva sta Dallasu prinesla prednost s 100:95.

"Po spletu zagotovo kroži posnetek mojega tekanja po igrišču. Poskušal sem narediti prostor soigralcem, oni pa so me grajali: 'Zakaj za vraga tekaš naokrog? Ostani na svojem mestu in zadevaj proste mete.' Ob njihovi podpori sem bil še bolj motiviran, da dosežem koše," je povedal Lively, ki ga je po tekmi pohvalil tudi Luka Dončić

"Ljudje pozabljajo, da je novinec. Lepo ga je bilo gledati, ko je zadeval proste mete. Če nad njim namerno delajo osebne napake, je to velik plus za njegovo samozavest. Veliko spoštovanje do njega, kako se je odzval," je dejal slovenski košarkar.

Trener Dallasa Jason Kidd je razkril, da je bil za Livelyja ključen pogovor z Irvingom.

"Nisem ga videl tekati po igrišču, posnetek so mi pokazali šele po tekmi," je dejal Irving. "Ko smo se vračali na klop, sem mu dejal, da mu tega ni treba početi, naj lepo dopusti osebno napako in stopi na črto. Povedal sem mu, da verjamemo vanj. Lepo se je pokazalo, kakšna ekipa smo, še posebej ko igramo v tranziciji na polovici igrišča. Govorim o spoštovanju OKC-ja. OKC ne želi igrati z nami na sredini, zato so šli na strategijo Hack-A-Lively. Tokrat se je izšlo v naš prid. Želel sem, da stopi na črto in se ne boji metati," je povedal veteran Dallasa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.