Šport > Olimpijske igre
300 ogledov

"Skupina privilegirancev za talca jemlje celotno državo"

Olimpijska bakla - Pariz 2024 Profimedia
V Franciji so danes stavkali strojevodje in sprevodniki na vlakih, kar je povzročilo zamude vlakov primestnega prometa v Parizu. Razlog za stavko so zahteve sindikatov javnega sektorja po večjih dodatkih za delo med olimpijskimi igrami v Parizu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stavka je povzročila številne zastoje v prometu, zaradi česar so se sindikati znašli v nemilosti dela javnosti, ki se ji takšne poteze zdijo netaktne.

Ne glede na to pa s stavko že grozijo tudi policisti, kontrolorji zračnega prometa, smetarji, gasilci, vladni uslužbenci in vozniki metrojev. S tem ustvarjajo dodaten pritisk na vlado, ki si ne želi pokvariti tako pomembnega dogodka, kot so olimpijske igre.

Po nekaterih poročilih naj bi se k stavki pridružili zaposleni v državni kovnici, kjer se kujejo olimpijske medalje, a vodstvo kovnice vztraja, da delo poteka nemoteno. Nezadovoljstvo nad potezami sindikatov so že izrazili nekateri politiki. Tako je denimo član senata Bruno Retailleau iz vrst desnosredinskih republikancev dejal, da je nesprejemljivo, da lahko skupina privilegirancev tako pogosto jemlje za talca celotno Francijo.

Ob tem je še dodal, da je stavka sicer res ustavna pravica, a je ta pravica na drugi strani povezana s pravico vseh ostalih prebivalcev do vsaj minimalnega izvajanja javnih storitev. Njegove besede so sicer ostro obsodili nekateri predstavniki skrajne desnice.

Stavka se je sicer zgodila dan pred pogajanji sindikatov strojevodij in vodstva francoskih železnic, pri čemer je bila v javnosti razumljena kot del pogajalske taktike. Stavkali naj bi tudi zaposleni na letališčih, a tam naj ne bi prišlo do večjih zamud.

Olimpijske igre v Parizu bodo potekale od 26. julija do 11. avgusta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.