Šport > Zimski športi
43436 ogledov

Hud udarec za smučarko, kazen je sprejela

Breezy Johnson Profimedia
Ameriška smučarka Breezy Johnson je dobila 14-mesečno prepoved nastopanja, ker ameriški protidopinški agenciji trikrat v zadnjem letu ni sporočila lokacije, kjer bi ji lahko odvzeli vzorce.

28-letnica iz Idaha je sprejela kazen, ki jo bo zdaj morala odslužiti. Breezy Johnson, ki je v svetovnem pokalu v smuku sedemkrat stopila na zmagovalni oder, je del registrirane skupnosti za testiranje Usade. Ti športniki se morajo držati posebnih zahtev glede bivališča za testiranje izven tekmovalne sezone: povedano drugače, sporočati morajo lokacije, kje jih lahko člani Usade obiščejo, da bi jim odvzeli vzorec.

Njene tri napake pri ugotavljanju bivališča so se zgodile 29. oktobra 2022, 13. junija 2023 in 10. oktobra 2023, kar je pripeljalo do sankcije, in sicer 14-mesečne prepovedi nastopanja.

Pravila pravijo, da so trije nepravično oddani podatki o lokaciji v obdobju 12 mesecev kršitev pravil protidopinških protokolov. Usada je sicer sporočila, da je ugotovila, da je stopnja krivde Johnsonove razmeroma nizka, zato je uvedla 14-mesečno obdobje neupravičenosti do nastopanja, ki se na Johnsonovo srečo začne od 10. oktobra 2023, datuma njene tretje neuspešne prijave bivališča. Johnsonova sicer v minuli sezoni ni več nastopala, ko je postalo jasno, da jo protidopinška agencija preiskuje, tako da njen suspenz ni vplival na morebitno diskvalifikacijo tekmovalnih rezultatov, doseženih po tem datumu. 

Johnsonova je tedaj sicer dejala, da "je in je vedno bila čista športnica, kar se dopinga tiče". A zgoraj omenjena napaka jo je drago stala, saj je bila primorana izpustiti preteklo sezono (nastopila ni niti na enem smuku), na prizorišča svetovnega pokala, seveda če ne bo novih nepravilnosti, pa se bo lahko vrnila 10. decembra letos. To pa vendarle pomeni, da bo ameriška specialistka za hitre discipline lahko oddelala večji del sezone 2024/25. 

Usada je še poudarila, da so informacije o lokaciji ključne za učinkovito testiranje izven tekmovanja za odvračanje in odkrivanje dopinga.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.