Svet
39769 ogledov

Orkanski veter prevrnil vlak: "Tako močno ni deževalo že 170 let!"

poplave Benečija
1/2
Profimedia
Posledice divjanja vremena na severu Italije so grozljive.

"V vseh mojih letih kot župan nisem še videl, da bi veter prevrnil vlak," je ob posnetkih razdejanja na območju Borgo Mantovano zapisal župan Alberto Borsari. Območje je prizadelo silovito neurje. Močan veter je odkrival strehe, številne ceste in kleti so bile poplavljene. "K sreči nihče ni bil poškodovan," je zapisal Borsari.

Vse kaže, da bi se na omenjenem območju včeraj lahko razvil tornado. S fotografij so razvidne poškodbe, ki so jih utrpele stavbe na območju, poškodovani rastlinjaki. Na območju se je v času, ko domnevajo, da bi se lahko razvil tornado, razvila supercelična nevihta.

Na območju Castelfranco Veneto je voda zalila ulice. Za območje Benečije je bilo izdano rdeče vremensko opozorilo zaradi poplav in zemeljskih plazov. Opozorilo velja do danes do 14. ure. Po pisanju Anse v Milanu ni deževalo tako intenzivno zadnjih 170 let.

‼️ Alluvione a Castelfranco Veneto dove sono esondati l'Avenale e Muson. Le ultime piogge interessano il Veneto orientale e il Friuli. Poi finalmente sarà un weekend di tregua su gran parte del Nord. Report da Jacopo - Tornado in Italia -

Posted by Tornado in Italia on Thursday, May 16, 2024

Iz Lombardije poročajo o toči premera 5 centimetrov. Meteorolog Edoardo Ferrare s portala 3bmeteo.com je povedal, da je v delu Lombardije v 15 urah padla količina dežja kot pade običajno v celotnem maju. 

Na območju Coma pogrešajo osebo, ki je padla v hudournik, potem ko se je zrušil manjši most, piše Ansa.

Na območu Furlanije-Julijske krajine je bilo najhuje na območju Pordenona in Bassa Romagne na območju Ravenne. Pristojne skrbi višina reke Pad, ki bi v prihodnjih urah lahko še narasla. 

dezurni@sytria-media.si

Komentarjev 3
  • bobubob 08:52 20.maj 2024.

    Danes se tisočletne poplave lahko zgodijo vsako leto - nekajkrat. Tehnologija je patentirana in ničkolikokrat preizkušena. Sedaj gre le še za obseg 'preizkušanja'. Povsem enako kot pri faučijevi gripi. Kdor ima oči, to vidi, ostali pa že dolgo tiščijo glave ...prikaži več v hitro strjajoči se beton.

  • Avatar NickMason
    NickMason 12:51 17.maj 2024.

    Recimo cca 50 let nazaj je bil tornado v bližini NM ,avto odpihnilo čez Krko,potem v okolici Kočevja streho vzdignilo in pristala pri sosedu na strehi,ko pride tak veter preprosto ne moreš verjeti,vse do danes se nič podobnega ni zgodilo ,vsaj pri nas ne.

  • metod7 11:00 17.maj 2024.

    Za prevreči vlakovno kompozicijo pa že mora biti hudičev vetrovni sunek...