Slovenija
37 ogledov

Do alkohola najlažje 12-letni otroci

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
S 1. decembrom se začenja zadnji del preventivne akcije 0,0 šofer – trezna odločitev. Na delu bodo tako policisti kot pristojni inšpektorati, ki bodo izvajali nadzor nad prodajo in ponudbo alkohola.

Decembra se tradicionalno poveča poraba alkohola, kar posledično vodi tudi do večjega števila prometnih nesreč pod vplivom alkohola. Partnerji nacionalne kampanje 0,0 šofer - trezna odločitev pozivajo vse uporabnike alkohola k odgovorni rabi. Vozniki naj ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi. 

Poseben problem je tudi dostopnost alkohola mladim. Kljub zakonski prepovedi nakupovanja in strežbe alkohola mladoletnim v Sloveniji mladi preprosto dostopajo do alkohola. Podatki kažejo, da več kot polovica mladih med 12. in 15. letom nima težav s pridobivanjem alkoholnih pijač v trgovini, na bencinskih črpalkah in v lokalih. Organizatorji akcije pri tem izpostavljajo presenetljivo dejstvo, da imajo najmanj težav pri tem 12 let stari otroci. Skoraj polovica mladih med 14.in 17. letom starosti še nikoli ni dobilo negativnega odgovora ob nakupu pijače v baru, trgovini ali diskoteki. 

Organizatorji poudarjajo pomen kritičnega odnosa do pitja alkohola in dajanja pozitivnega zgleda. Kot so zapisali, je čas praznovanja čas, ki ga lahko na kakovosten in zdrav način preživimo v družbi naših najdražjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.