Slovenija
422 ogledov

10. aprila prehod na elektronsko naročanje

Zdravniška napotnica Boštjan Tacol
Za pregled pri specialistu se lahko naročite preko spleta, pri zdravniku, s pomočjo administratorja ali osebno in preko telefona. Predstavljamo način naročanja preko spleta.

Elektronska napotnica bi sicer morala biti s papirno izenačena že 15. januarja, vendar so takrat ta rok preklicali. "Od 10. aprila vam zdravnik ne bo več napisal papirnate napotnice," je danes nov datum prehoda napovedala Katarina Kralj z Ministrstva za zdravje.

Po tem datumu tako praviloma ne bo več papirnatega obrazca napotnice, še naprej pa bo poleg elektronskega možno tudi naročanje po telefonu in z osebnim obiskom.

Kako se naročiti na pregled preko spleta?

Predpogoj za eNaročanja je izdana eNapotnica. Z izdano napotnico osebnega zdravnika se bomo bolniki preko spleta naročali na storitve na sekundarni ravni, torej na preglede in na diagnostiko. Zaenkrat bo omogočeno naročanje na 190 vrst zdravniških storitev, ne pa na kontrolne preglede in na operacije. Točnost podatkov o prvih prostih terminih in okvirnih terminih - zaenkrat močno prevladujejo podatki o okvirnih terminih - je odgovornost izvajalcev. Podatki pa naj bi bili dnevno osveženi.

Na papirju bodo še vedno ostale napotnice za nujne primere, prav tako pa bodo papirnate napotnice, ki so jih zdravniki izdali pred 10. aprilom, ostale v veljavi in pacientom ni treba storiti ničesar. 

Bolniki, ki imajo spletno digitalno potrdilo, se bodo lahko naročali preko aplikacije eVEM. Drugi se bodo lahko elektronsko naročili v ambulanti osebnega zdravnika, v večjih zdravstvenih ustanovah pa naj bi začele delovati info točke, na katerih bodo pri elektronskem naročanju bolnikom pomagali administratorji, naročanje bo v prihodnje možno tudi na vrstomatih. 

"Ni potrebno, da je ta, ki se mora naročiti, tehnično izobražen in ima vse možnosti," pravi Simon Indihar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V veljavi bodo ostali tudi dosedanji načini naročanja, torej osebno ali preko telefona, potrebna bo le številka eNapotnice.

Na spletni strani eVEM se je mogoče naročati s prijavo ali brez

eNaročanje | Avtor: eVEM eVEM

Podatek, ki ga potrebujete, je številka eNapotnice, ki jo dobite pri osebnem zdravniku in ima 13 cifer ter številko zavarovane osebe.

eNaročanje | Avtor: eVEM eVEM

Ob vpisu obeh številk se vam odpre stran, na kateri najdete vse termine zdravstvenih storitev na katere se lahko naročite. Iskanje lahko omejite časovno in regijsko.

eNaročanje | Avtor: eVEM eVEM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po oddanem naročilu pa boste najverjetneje dobili naslednje sporočilo: 

eNaročanje | Avtor: eVEM eVEM

Tako imenovani okvirni datum po besedah Kraljeve ponuja večina zdravstvenih ustanov. "Želijo ohraniti možnost sedanjega načina dela, tako imenovano papirno triaži," pravi Kraljeva. Natančen termin bi vam morali izvajalci poslati v roku petih dni. Če se to ne bo zgodilo, poročajte.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Igorgeus 08:18 04.april 2017.

    Se ne da naročiti brez spletnega potrdila? Brez veze.

  • Avatar Leon
    Leon 15:29 02.april 2017.

    10. aprila prehod na elektronsko naročanje..............kar pomeni čakalno vrsto pred krematorijem kot se to dogaja zadnje mesece v Mariboru . Čakalna vrsta je dober teden dni ??????????

  • allstarr111 16:07 31.marec 2017.

    super špica novost :) nekdo je naredil stran in polinkal storitve ki obstajajo že nekaj časa, ker karkoli stisneš te flikne nekam drugam kjer spet ne dela nič kot treba, na eni napotnici nimam trinajst mestne številke napotnice tok da ...prikaži več se ve.Da ga jebeš IT javnega sektorja ne SPRAVI SKUP ENE uporabne stvari in to že deletletja traja, so pa dobri v gamingu to pa :)