Avto
966 ogledov

10 najdražjih serijskih avtomobilov ta hip

Rolls-royce Rolls-Royce
V Evropi so lani prodali 12,6 milijona novih avtomobilov. Ampak kaj si lahko privošči bogataška smetana, če se odpravlja po nakupih? Predstavljamo 10 najdražjih avtomobilov, ki so homologirani za evropski trg.

Narodnost najdražjih avtov je pisana, eden je Francoz, drugi Šved, tretji Nemec, četrti Nizozemec, vmes sta še dva Italijana in štirje Britanci. Čeprav je tudi deseti na lestvici vreden pravo premoženje, pa bi jih morali postaviti kar sedem v vrsto, da bi dosegli vrednost najdražjega, so zapisali pri Autoevolution, kjer so pripravili lestvico s cenami, v katere pa niso vštete dajatve na luksuz, ki jih poznajo številne države, tudi Slovenija.

Na lestvico niso uvrstili pagani huayre BC. Ker je že razprodana. Tako kot mclaren P1 ali porsche 918 spyder. Skupna značilnost vseh navedenih avtov je namreč, da so lahko silno redki in tudi na ta način mamijo ekskluzivne kupce.

Bentley mulsanne | Avtor: Bentley Bentley
10. Bentley mulsanne speed - 323.918 evrov
Britanska znamka v Volkswagnovih rokah ponuja luksuzno kočijo, ki pa je hkrati silno zmogljiva. V8 motor ima 6,75 litra prostornine, vseeno pa je bolj kot hitrost v ospreju udobje. Vmes je tudi najzmogljivejši audio sistem v serijskem avtu z 20 kanali in 2.200 vati izhodne moči.

Spyker C8 Preliator  | Avtor: Spyker Spyker
9. Spyker C8 Preliator - 324.900 evrov
Nizozemska znamka morda ne zna poslovati rentabilno, zna pa delati drage avte. Spyker je po bankrotu danes znova v poslu, to skušajo dokazati z modelom C8 preliator, ki so ga predstavili pred mesecem dni v Ženevi. Izdelali jih bodo le 50, pa čeprav bodo morda imeli tudi z njimi težave, da jih vse prodajo. Kritiki namreč menijo, da avto ne ponuja nič bistveno posebnega, česar drug športnik ne bi zmogel, nenazadnje ima vgrajen "le" Audijev 4,2-litrski V8 motor z okoli 390 kW (525 KM).

Rolls-royce dawn | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce
8. Rolls-royse dawn - 330.000 evrov

Dawn je najnovejši "rolls." Luksuzni dvovratnik so na videz naredili tako, da so modelu wraith (od 272 tisočakov) odrezali streho, vseeno se modela oblikovno razlikujeta v 80 odstotkih, trdijo pri britanski butični znamki. 6,6-litrski motor iz V12 zagotavlja vstopnico v svet prestižnih zmogljivosti. 

Ferrari F12tds | Avtor: Ferrari Ferrari
7. Ferrari F12tdf - 379.000 evrov
Za več kot sto tisočakov dodatka k osnovnemu F12 je italijanski konjič ne le še precej zmogljivejši, temveč tudi ekskluzivnejši. 6,3-litrski V12 spravi na cesto kar 581 kW (780 KM). Enako kot zmogljivosti motorja so pri tistih, ki so ga že lahko preizkusili na pisti, čislane sposobnosti podvozja, medtem ko je izpiljena aerodinamika sposobna pri 200 km/h ustvarjati skoraj dvakratnik zračnega pritiska k tlom v primerjavi s klasičnim F12. 

Lamborghini aventador LP 750-4 SV roadster | Avtor: Lamborghini Lamborghini
6. Lamborghini aventador LP 750-4 SV roadster - 389.356 evrov

Lamborghini vsake toliko sicer vzburka domišljijo z različnimi unikatnimi avti, ki jih nato drago odproda najprepričljivejšim ponudnikom, za malce širši krog kupcev pa ponuja superveloce različico aventadorja roadsterja. 750 konjičev (560 kW), hrumenje V12 motorja in veter v čepici za voznika in sopotnika ... Sliši se lepo, sanje se lahko uresničijo le 500 kupcem, ki so pripravljeni doplačati slabih 90 tisočakov za kratico SV.

Rolls-royce phantom drophead coupe | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce
5. Rolls-royce phantom drophead coupe - 459.697 evrov
Rolls-Royce je prvak med najdražjimi znamkami, saj ima v deseterici kar tri svoje modele. Phantom drophead coupe je najdražji serijski štirisedežnik brez strehe na svetu in gotovo najbolj ležerno uživaški. Cena pride do izraza v številnih detajlih, tudi v platneni strehi, ki razprta ponuja vrhunsko zvočno zaščito. 

Rolls-royce phantom | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce
4. Rolls-royce phantom extended wheelbase - 486.710 evrov
Skoraj največ, kar si lahko zaželilta kralj in kraljica, da pokažeta svojo vzvišenost nad množicami. Podaljšana različica ponuja več notranjega prostora, ki je obdelan kot kakšna loža. 

Mercedes-maybach pullman | Avtor: Mercedes-Maybach Mercedes-Maybach
3. Mercedes-maybach S 600 Pullman - 595.000 evrov
Najdražjo serijsko limuzino za prvo ligo plemičev, šejkov in šefe globalnih korporacij ponuja Mercedes-Maybach. Kar 6,5 metra dolgo vozilo je v pullman izvedbi podaljšana različica že tako vrhunskega udobja na štrih kolesih. 

Koenigsegg regera | Avtor: Newspress Newspress
2. Koenigsegg regera - 1,89 milijona evrov
Cenovni preskok iz prve lige limuzin na prvo ligo aktualnih hiperšportnikov je velikanski. Regera je komaj mesec dni star švedski superstroj brez menjalnika, z rekordnim 2.000 njutnmetrskim navorom in 1.100 kW (1.475 KM) hibridne moči. Predstavlja tretjo generacijo superšportnikov izpod rok švedskega plemiča Christiana von Koenigsegga in je že posekal nekaj svetovnih rekordov v pospeševanju in zaviranju. Uradna najvišja hitrost še ni bila izmerjena, saj še niso našli dovolj dolge ravnine za švedsko kraljico. Resnični megaavto za megaceno, a le za 80 kupcev.

Bugatti chiron | Avtor: Bugatti Bugatti
1. Bugatti chiron - 2,4 milijona evrov
Prvak v mnogočem, tudi v ceni, s katero koncern Volkswagen tudi zaključuje lestvico najdražjih serijskih avtov. Chiron je glede na podatke francoskega Bugattija najhitrejši serijski avto na svetu, saj je sposoben drveti pri 420 km/h, v "odprti" različici W16 motorja (1.118/1500 KM) pa napoveduje tudi naskok na rekord predhodnika pri 441 km/h. Chiron je "najmočnejši, najhitrejši, najbolj luksuzen in najbolj ekskluziven serijski superšportnik na svetu," trdi Bugatti. Izdelal jih bo 500. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.