Magazin > Lepota & telo
358 ogledov

10 stvari, ki jih tašči raje ne recite

tašča Shutterstock
Iskrenost je temelj dobrih odnosov, a včasih je bolje molčati. Še posebej, ko bi radi kaj povedali tašči.

V pomoč do boljših medsebojnih odnosov vam bodo morda prišli prav nasveti psihologinje in strokovnjakinje za odnose med taščami in snahami, Deanne Brann. Kdaj je torej bolje, da se ugriznete v jezik in česa tašči raje ne recite?

"Pri nas si dobrodošla kadar koli. Vrata so zate vedno odprta."

Pa so res? Znana psihologinja pravi, da raje kot možnost prostega obiskovanja, s taščo uskladite termine, ko vas "lahko" obiskuje. Da obiski ne bi bili presenečenje pa se dogovorite, da vas pred prihodom obvesti s klicem.

"Nisem te vprašala za mnenje."

Tašče pač rade komentirajo, nekatere se pogosto vmešavajo tudi v zadeve, ki se jih sicer ne tičejo. A žal, če imate taščo, ki to počne, imate verjetno tudi taščo, ki bi vam zgoraj zapisan stavek zamerila. Dovolj dober razlog, da tokrat svoje mnenje zase zadržite vi. Spomnite pa se tudi na to, da vam želi tašča s svojim komentarjem verjetno le pomagati.

"Ne morem verjeti, da si glasovala za to stranko."

Politične, verske in družbene debate lahko družino hitro razdvojijo. V njih sodelujte, povejte svoje mnenje, a upoštevajte tudi prepričanja drugih. Kdo pravi, da je vaše mnenje pravilno in edino sprejemljivo?

"Zakaj sina nisi naučila …"

… pospravljanja, pomivanja posode, kuhanja. Veliko žensk za "nesposobnost" svojih izbrancev krivi tašče, a dosegli ne boste čisto nič, če boste tašči očitali sinovo nepripravljenost za delo. Težave, ki jih imate s partnerjem, pa četudi se te nanašajo na pomivanje posode in puščanje umazanih nogavic sredi dnevne sobe, razčistita sama.

"S svojo družino se počutim bolje."

Vse praznike preživite pri svojih starših, svojo primarno družino pa imate tudi ovekovečeno s fotografijami v stanovanju? Čeprav se v družbi svojih staršev verjetno res počutite bolje, vseeno pomislite na partnerja in na njegovo družino. Odnosi bodo boljši, če boste našli ravnovesje med obiskovanjem enih in drugih.

"Upam, da bova podedovala vikend, stanovanje ..."

Teme o dedovanju so zelo občutljive, še posebej, če se o tem pogovarjate s taščo. Če ne želite dajati narobnega vtisa, se v takšne pogovore ne vmešavajte. Vprašanje dedovanja, če do njega pride še pred smrtjo, naj s svojimi starši rešuje partner.

"Preveč zaposleni smo, da bi te obiskali."

Res je, da bi babice rade svoje vnuke videle zelo pogosto, a stavek, da ste za obiske preveč zaposleni, raje polepšajte. Tašči razložite, da jo radi obiskujete, a da imate tudi druge obveznosti in da lahko določene aktivnosti počnete ob prihodnjem obisku. Razumela bo, da morate čas preživljati tudi sami in s prijatelji.

"Se lahko s svojo hčerko pogovorite o tem in tem?"

Če imate težave s svakinjo, te rešujte z njo. Najslabše, kar lahko naredite je, da v reševanje težav začnete vpletati taščo. Pomislite, kako bi se počutili vi, če bi morali izbirati, ali boste na strani hčerke ali snahe?

"Če s tem ne boš prenehala, ti otrok več ne bom pripeljala."

Če vam pri tem, kako stari starši "vzgajajo" vaše otroke, kaj ni všeč, jim to povejte na lep način, nikar pa jim ne zagrozite, da če z določenimi dejanji ne bodo prenehali, da otrok ne boste pripeljali več.

"Saj vam bo sin vse razložil."

Tašče se počutijo odrinjene, če z njimi ne želite komunicirati, še posebej, če se odmikate in skrivate za svojim partnerjem, ko nastopijo težave. S taščo komunicirajte brez strahu. Saj ne potrebujete posrednika, ki bi nenehno stal med vama?

Komentarjev 1
  • hejki 13:03 21.april 2013.

    Tašča je kot Vegeta. Vsepovsod se meša!