Slovenija
27 ogledov

11 korakov preden odidete na dopust

vlom tat vlomilec Shutterstock
Policija svetuje, kako v enajstih korakih s previdnim ravnanjem zaščititi svojo lastnino.

Čas poletnih dopustov in vaše odsotnosti, znajo izkoristiti tudi nepridipravi. Še posebej so na udaru nezavarovana in prazna stanovanja ter hiše. Policija opozarja, da s preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko pripomorete k njeni zaščiti. Svetujejo, da upoštevate naslednje nasvete:

1. Zaklepajte vrata in zapirajte okna.

2. Uporabljajte alarmne naprave, magnetna stikala, ki oddajo zvok visoke frekvence, zagozde z alarmom, tehnična vrata in druge varnostne sisteme.

3. Če so vgrajena elektronska varovala, poskrbite, da je njihovo napajanje neprekinjeno. Na primer zamenjajte baterije v stikalih ...

4. Shranjujte ključe in zamenjajte ključavnico, če ste izgubili ključ.

5. Ustrezno shranite dragocenosti in denar, vendar ne na skrita mesta, ki so ponavadi predvidljiva. Boljše je, da so take stvari varno shranjene v sefih, a pri tem ravnajte po navodilih proizvajalca. Če piše, da mora biti vgrajen, to pomeni, da mora biti vgrajen.

6. O svoji odsotnosti nikoli puščajte sporočil, s tem seznanite tudi otroke. Sosedom pa vseeno povejte, kje in kako ste dosegljivi.

7. Poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma. Naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik, dviguje rolete, vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči in odpovejte dostavo časopisov.

8. Ne puščajte orodja ali drugih predmetov, s katerimi bi si lahko vlomilci lahko pomagali, v okolici hiše.

9. Z vidnih mest umaknite vrednejše predmete.

10. Preglejte zavarovalne police, če krijejo škodo pri vlomu.

11. Zapišite si serijske številke vrednejših predmetov in jih fotografirajte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.