Svet
151 ogledov

12-letni deček begunec snemal poskus samomora

Idomeni EPA/NAKE BATEV
V poročilih in opozorilih mednarodnih humanitarnih organizacij je navedeno, da se begunci in migranti v begunskih taboriščih vse pogosteje sami poškodujejo, skušajo delati samomore ali se drogirajo, da bi se tako lažje soočali z obupom, ki mu ne vidijo konca.

V poročilu, objavljenem leto dni potem, ko je Evropska unija dosegla dogovor s Turčijo o zajezitvi migrantskega toka v Evropo sta organizaciji Rešite otroke (save the Children) in Zdravniki brez meja objavili poročilo, v katerem izpostavljata, da je med begunci vse bolj razširjena tesnoba, depresija in tudi agresija.

Mentalno zdravje se rapidno slabša zaradi pogojev, v katerih živijo begunci in ki so ustvarjeni kot rezultat omenjenega sporazuma. "Ena najbolj pretresljivih stvari, s katerimi se soočajo sodelavci organizacije je povečano število samopoškodb in samomorov med otroci, ki so stari tudi manj kot 10 let," piše v poročilu.

12-letni deček je celo skušal posneti svoj samomor, potem ko je videl druge begunce, ki so skušali končati svoje življenje. Namero so mu preprečili, posnetek pa je končal pri omenjeni organizaciji.

Katastrofalni življenjski pogoji

Kot je znano, Evropska unija in Ankara sta pred letom dni podpisali dogovor o beguncih. 9. marca lani se je zaprla balkanska begunska pot, preko katere je več kot milijon migrantov doseglo zahodno Evropo, največ Nemčijo. Danes približno 525 kilometrov ograj ob mejah preprečuje, da bi se begunci ponovno podali na to pot, zaradi česar je samo v Grčiji obtičalo več kot 60.000, v Srbiji pa 8000 ljudi.

Tisti, ki so obtičali v Grčiji, tako na otokih kot na celini, pa še vedno poskušajo najti način, da bi prišli do zahodne Evrope, kar koristi predvsem tihotapcem ljudi.

Migranti, ki so obtičali na grških otokih, živijo v katastrofalnih pogojih. Zaradi pomanjkanja osebja se postopki za azil vlečejo v nedogled, prav tako ne napreduje izvajanje dogovora držav EU o prerazporeditvi in preselitvi migrantov in beguncev znotraj unije. Posledice se kažejo v sporih, pretepih in izgredih v žariščnih točkah na otokih. Številni migranti so na grških otokih preprosto izginili neznano kam. Na otokih so pogosti tudi spori med migranti in lokalnim prebivalstvom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • erikkk 09:39 17.marec 2017.

    Samopoškodujejo zaradi obupa ...ja kdo še temu vrjame ...a to trdijo humanitane organizacije financirane s strani Sorosa ...