Zdravje > Otrok
49 ogledov

12-letniku dovolili, da zavrne kemoterapijo

Kemoterapija Profimedias
Dvanajstletniku z možganskim tumorjem sodišče odobrilo, da zavrne kemoterapijo, čeprav njegov oče temu nasprotuje.

12-letnemu Davidu so zdravniki novembra diagnosticirali raka. Čeprav so mu tumor v možganih odstranili, je moral fant na sevanja, za tem pa so mu predpisali še kemoterapijo, ki pa jo mladenič zavrnil.

Če ga je mati pri odločitvi podprla, se oče z njegovo željo ni strinjal, zato je odšel na sodišče. Nizozemski mediji poročajo, da se je fant - njegovi starši so ločeni -  odločil za zdravljenje po eni od alternativnih metod. 

Njegov oče, ki se je pritožil na sodišče v Alkmaarju, mestu na severu države, je menil, da bi morali otroka v zdravniško odločitev prisiliti.

Na vrsto so prišli psihologi, ki so ugotovil, da je David sposoben razmišljanja, da ima močno voljo do življenja, vendar ga skrbijo stranski učinki kemoterapije:

Spoštovali otrokovo izbiro

Čeprav je sodnik razumel bojazni očeta, je na koncu dejal, da ni nobenega razloga, da se ne spoštuje Davidove izbire: "On je sposoben oceniti, kaj je zanj najbolje in razumeti posledice svojih odločitev, tudi negativnih," je dodal sodnik. 

Sodnik je ob tem spomnil na nizozemsko zakonodajo o evtanaziji, ki omogoča evtanazijo mladostnikom starih od 12 do 18 let. Po poročanju nizozemske tiskovne agencije ANP, je očetov odvetnik že napovedal pritožbo na odločitev sodišča. 
dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • moder 08:41 16.maj 2017.

    bravo! slovenija je res polna takih fašistov.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 17:15 15.maj 2017.

    Taki podobni osebki kot je tale oče, bi vse ljudi prisilili v tisto, kar je po njihovem dobro. Slovenija je polna takih izpirjencev. Vsak naj se o svojem telesu odloča SAM (če je sposoben), sicer njegovi starši. Nikakor pa neka ...prikaži več firma, zavod, zdravstvo ali celo politika, tako kot je to v Sloveniji.