Magazin > Lepota & telo
159 ogledov

12 najbolj umazanih živil

jagode Shutterstock
Nekatere vrste sadja in zelenjave vsebujejo bistveno več strupenih snovi kot druge.

Ameriška organizacija Environmental Working Group (EWG), ki igra pomembno vlogo pri ozaveščanju ljudi o zdravi prehrani in ekologiji, je tudi letos preverila ponudbo sadja in zelenjave z vseh koncev sveta in objavila nov seznam 12 vrst sadja in zelenjave, v katerih je največ zdravju škodljivih pesticidov.

Ne: jabolka, jagode

Na vrhu seznama pridelkov z visoko vsebnostjo strupenih snovi so se znašla jabolka, sledijo jim jagode, grozdje, zelena, breskve, špinača, sladka rdeča paprika, nektarine, kumare, češnjevi paradižniki, krompir in nekatere vrste zelenega stročjega fižola. Pri EWG ob tem opozarjajo tudi na ohrovt in pekoče paprike, ki pogosto vsebujejo človeku najnevarnejše pesticide. Za vsa našteta živila zato velja, da se pri nakupu raje odločite za ekološko pridelane različice.

Da: avokado, koruza

Prav nasprotno pa je strah pred pesticidi odveč pri živilih, ki so se kljub običajnemu (neekološkemu) načinu pridelave izkazala za kemijsko čista, torej z malo ali nič pesticidi. Seznam se začenja z avokadom, nadaljuje pa s koruzo, ananasom, zeljem, zamrznjenim grahom, čebulo, šparglji, mangom, papajo, kivijem, jajčevcem, grenivko, lubenico, cvetačo in sladkim krompirjem.

Komentarjev 4
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 01:31 07.maj 2014.

    @Pepe007: Ja in kje naj si posadim jablano? Na asfaltu na mestu avtobusne postaje?? Ali pa mogoce park okupiram kajne? Idiot snobovski - dobro da imas zemlo ...

  • Pepe007 20:46 06.maj 2014.

    Neuki in butasti slovenski narod... To je potrebno zaradi profita potrošnikov, ki kupijo najcenejšo različico in zaradi tega, ker bi ljudje radi stvari kupili v trgovini, namesto da bi pridelali sami. Skoraj nobena sveža hrana ne vzdrži nekega resnega ...prikaži več transporta in dneva slabega trgovskega skladiščenja.Nagradno vprašanje: kolikokrat so škropljena ekološko pridelana jabolka za trg? Hint: (http://www.kmetzav-mb.si/JABLANA%20EKO%202013.pdf).

  • ac-dc 18:24 06.maj 2014.

    Koruza je pa gensko spremenjena in smo spet tam...