Avto
80 ogledov

130 Slovenk vozi tovornjake

Promet Anže Petkovšek
Na celjskem sejmišču se je v okviru štirih združenih specializiranih sejmov zbralo okoli 40 poklicnih voznic tovornjakov in avtobusov. Menijo, da so kot poklicne voznice manj cenjene od moških kolegov, čeprav jim šefi priznavajo, da so boljše in skrbnejše.

Vsaj 130 voznic tovornjakov in avtobusov naj bi bilo v Sloveniji, več kot 40 pa se jih je zbralo na celjskem sejmišču, kjer so se pomerile v vleki vlačilca.

Voznic ni malo

"Poklic voznice je nekoliko osamljen, zato skušamo na vsakoletnem srečanju voznicam omogočiti druženje, da se spoznajo med seboj in da vedo, da niso edine," je pojasnila Nina Žgur.

"Menim, da smo ženske boljše voznice, tudi naši delodajalci ugotavljajo, da bolj pazimo na menjalnike in vozila nasploh," pravi Žgurjeva, ki je že deset let v prevozniškem poslu, vsa leta je delala v mednarodnem transportu, zadnji dve leti pa vozi avtobus. "Problemi na cesti so vedno, so pa tudi dobre stvari. Velikokrat so me gledali kot nekakšno čudo, marsikdo pa mi je tudi pomagal. Zgodilo se je, da sem kdaj v koloni hitreje prišla na vrsto," dodaja voznica.

Ženske premalo cenjene

Monika Ferk je že od majhnih nog povezana s prevozništvom, od nekdaj jo je zanimalo vse, kar je na štirih kolesih ali več. Vozi v Avstrijo, Nemčijo, Švico in na Hrvaško. "Ni boljšega, osebno nikoli nisem imela negativnih izkušenj, samo pozitivne. Menim pa, da smo ženske včasih premalo cenjene kot voznice in nas zapostavljajo."

Tudi Jadranka Čučnik iz Sevnice je že v otroških letih sanjala, da bo vozila. "Šla sem na fakulteto, a ko sem dobila priložnost, da naredim vozniški izpit, sem pustila faks in šla za volan," pravi. Vodita jo adrenalin in želja po tem delu, vse skupaj pa usklajuje z družino. "Ni me veliko doma, ko pa sem, izkoristim čas za nas."

Komentarjev 4
  • Trovlak 00:08 16.april 2014.

    A tudi one v Ukrajini izkoriščajo obcestno ponudbo užitkov?

  • 4krogci 20:55 15.april 2014.

    goni se v 3pm!

  • 4krogci 20:54 15.april 2014.

    Ne rečem da nekatere niso vrhunske voznice iz prevoznice ampak do sedaj sem imel samo eno tako izkušnjo! Ostale so bile polomija: ena pripeljala fascikle dva paketa cirka 10kg skupaj recimo pa je verjetno majn pa reče da nemore dvigvat ...prikaži več pa naj si kr sam poiščem v kombiju halo?? Druga pršla z šleperjem iz okolice mb in se pripelje h nam do firme in je malo zoprno narejen dovoz pa vendar še noben nobenih pretiranih težav ni imel in mi ona reče da to ji pa nebo uspelo zvozit - ona cirka 45let - in reče da če mamo kje koga da bo pripeljal njen kamjon do naše firme??? in pol naj jih podpiramo al kako??