Slovenija
19 ogledov

1350 klicev dnevno na pomoč

Požar tovornjaka PGD Črnuče
Lani smo Slovenci na številko 112 poklicali več kot 490 tisočkrat, kar dnevno znaša okrog 1350 klicev. Lani vendarle mirnejše leto, kot je bilo 2014.

Dan enotne evropske številke 112. Namestnik generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Branko Dervodel je ob tej priložnosti povedal, da se Slovenija dokaj pogosto srečuje z različnimi naravnimi nesrečami, a da je bilo lansko leto nekoliko bolj mirno kot nekaj let pred tem. Še posebej v primerjavi z letom 2014, ko so se morali spopadati z žledom, jeseni pa tudi z večjimi poplavami. Da je bilo leto relativno mirno, priča tudi podatek, da so lani prejeli skoraj 100.000 klicev manj kot leto prej.

Tudi lani pa se niso mogli izogniti nekaj večjim posredovanjem, predvsem v poletnem času je bilo nekaj močnejših neurij in vetrov, pa tudi požarov, kakršna sta bila v skladišču Mercatorja v Ljubljani in v gozdu nad Selnico ob Dravi. Dervodel je omenil še dokaj hudo eksplozijo plina tik pred koncem leta v Celju in tri nesreče v zračnem prometu.

Največ dela pa jim je v zadnjih mesecih povzročilo delo z migranti, saj jih je vlada zadolžila predvsem za skrb za njihovo nastanitev. S tem se še vedno ukvarjajo, zadnje tedne pa sta zanje najbolj aktualna centra v Dobovi in v Šentilju. Trenutno v Slovenijo dnevno prihaja med 2000 in 3000 migrantov, ki jih oskrbijo in poskrbijo za njihov sprejem v Avstriji.

Največkrat kličejo gasilce

V intervencijah so lani največkrat, in sicer v skoraj 20.000 primerih, aktivirali gasilce, več kot 600-krat gorske reševalce, 130-krat pa enote z reševalnimi psi. V vseh intervencijah je sodelovalo 122.000 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč.

Na Upravi za zaščito in reševanje si prizadevajo slediti tehnologiji, zato so začeli uporabljati tudi storitev za napredno določanje lokacije mobilnega klica AML. S tem sistemom, ki omogoča veliko bolj natančno določanje lokacije kličočega, lahko precej skrajšajo čas prihoda do ponesrečenca. Ob podatku, da vsaka zamujena minuta pri reševanju družbo stane okoli 1300 evrov, pa ta sistem pomeni tudi velike denarne prihranke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.