Svet
17 ogledov

14-letniku osem mesecev zapora

ustavno sodisce Anže Petkovšek
Mladi Turk, ki že osem let živi v Avstriji, bo moral zaradi načrtovanja napada na dunajsko železniško postajo in kontaktov z Islamsko državo (IS) za 8 mesecev v zapor.

Oktobra lani je odmevala novica, da so v Avstriji aretirali 14-letnika, ki je pripravljal bombni napad na dunajsko zahodno železniško postajo. Ko ga je policija izpustila iz pripora, se je fant skupno z 12-letnikom skril na Dunaju. Po poročanju ORF pa naj bi skupaj želela odpotovati v Sirijo in se tam priključiti terorističnim silam Islamske države. 

Osem mesecev zapora, šestnajst mesecev pogojne kazni

V St. Pöltnu so 14-letniku sedaj sodili. Po le štirih urah sojenja je porota fantu dosodili dve leti zaporne kazni, od tega je šestnajst mesecev kazni pogojne. "Če se obsojeni ne bo držal obveznosti, se bo teh osem mesecev hitro spremenilo v eno leto," je po končanem sojenju obsojenca, opozoril sodnik Markus Grünberger. Najstnik pa bo moral naslednja tri sodelovati tudi s psihoterapevtom.

Državni tožilec Michael Lindenbauer je dejal, da se še ni odločil, ali se bo na sodbo pritožil, a po njegovem mnenju 14-letnik ni pokazal obžalovanja ali slabe vesti. Odvetnik fanta temu nasprotuje, 14-letnik naj bi uvidel svoje napake in se zavedal, da je postal žrtev propagande IS, ki v Evropi išče tuje borce za bojevanje na Bližnjem vzhodu.

Na internetu iskal spoštovanje, ki ga v resničnem svetu ni dobil

14-letnik, ki se je rodil v Istanbulu, z mamo samohranilko že osem let živi v Avstriji. Po ločitvi staršev je doraščal brez očeta in obiskoval šolo za otroke s posebnimi potrebami. Mati je v letu pred aretacijo spoznala, da se je njen sin vedno bolj radikaliziral, zato ga je poslala k stricu v Nemčijo. Po njegovi vrnitvi v Avstrijo so tudi v šoli zaznali spremembe v njegovem vedenju. Mati in šola sta ga nato prijavila na policijo.

Na računalniku 14-letnika so policisti našli več navodil za sestavljanje eksplozivov, med drugim pa tudi načrte za razstrelitev dunajske zahodne železniške postaje. Fant je med zaslišanjem policije priznal načrt in svoje povezave z IS, kar so pri sojenju upoštevali kot olajševalne okoliščine, prav tako tudi mladost obsojenca.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.