Svet
94 ogledov

14-letno britansko deklico zamrznili

Zamrznitev britanske deklice EPA
Deklica je bolehala za rakom, njene možnosti, da bi ozdravela, so bile minimalne. Njeno željo, da bi jo s pomočjo krionike zamrznili, je tehtalo sodišče. Mama jo je pri tem podpirala, oče ne.

Gre za prvi takšen primer britanskih sodišč. Na koncu je deklica zmagala, njeno telo so zamrznili. Za takšen korak se je odločila v prepričanju, da jo bodo mogoče v prihodnosti zahvaljujoč napredku medicine obudili k življenju, poroča BBC.

Njeno željo je podpirala mama, oče ne. Visoko sodišče je presodilo, da lahko o tem, kaj storiti z deklico, ki je tik pred smrtjo, odloča mama. Identitete deklice in njenih staršev niso objavili. Deklico je mama odpeljala v ZDA, kjer bo ohranjena za prihodnost.

Krionika je praksa ohranjanja človeškega trupla pri ekstremno nizkih temperaturah, običajno na temperaturi tekočega dušika, -196 stopinj Celzija. S tem se ustavijo vsi biokemični procesi v telesu, torej vse nadaljnje staranje ali propadanje.

Kot predvideva krionika, so človekova osebnost in njegov spomin shranjeni v povezavi možganskih celic, ki jih je možno z zamrznitvijo na vsaj - 196 stopinj Celzija ohraniti tudi več sto let.

Na svetu obstaja sedem krioničnih institucij, ki ponujajo globoko zamrzovanje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • ode 08:50 19.november 2016.

    Po 34 letih bodo pa ugotovili, da ji je rok že zdavnaj potekel.

  • francl12 17:52 18.november 2016.

    idioti na kubik.... ko je čas za odhod, je čas za odhod!

  • marialorca 17:37 18.november 2016.

    "Kot predvideva krionika, so človekova osebnost in njegov spomin shranjeni v povezavi možganskih celic, ki jih je možno z zamrznitvijo na vsaj - 196 stopinj Celzija ohraniti tudi več sto let. "Verjamem, ker sem dovolj naiven. Želim vprašati: ...prikaži več Bomo čez 99 let imeli zdravilo za vse oblike raka ? Ali želimo tako, z rakavimi celicami, umazati leto 2116 ? Če je odgovor a) DA, se dajmo vsi zamrzniti, saj je "pravica do zdravja" del obveznega in dodatnega zavarovanja, ki ga plačujemo.