Slovenija > Črna kronika
54 ogledov

15-letnika starša stradala do smrti

Alexander Radita Alberta.ca
Starša 15-letnega dečka, ki je umrl zaradi nezdravljenega diabetesa in stradanja, sta kriva za umor prve stopnje, je razglasilo sodišče Calgaryju.

Emil in Rodica Radita sta leta izolirala in zapostavljala svojega sina Alexandra, dokler ta ni umrl, poroča Independent. Ko je leta 2013 umrl, je tehtal le 17 kilogramov, leta je trpel zaradi nezdravljenega diabetesa.

Sodnica Karen Horner je za CTV News povedala, da sta starša sina izolirala od zdravnikov, od kogarkoli, ki bi lahko poskrbel za njegovo zdravstveno stanje in mu pomagal z inzulinom. Njegovo stanje v trenutku smrti je bilo rezultat mesecev, morda celo tudi več let zapostavljanja.

"Dokazi kažejo, da sta se starša zavedala resnosti bolezni svojega sina, a sta kljub temu zavrnila zdravljenje in potrebno nego. Vedela sta, da umira," je poudarila sodnica. Priče so sicer povedale, da sta starša zavračala dejstvo, da je njun sin sladkorni bolnik.

Ena od zaslišanih medicinskih sester, ki je videla dečkovo truplo, je pred sodiščem komentirala, da je izgledalo kot da bi bilo mumificirano. Dodala je, da mu od želodca ni ostalo skoraj nič, da je čez pas meril nekaj centimetrov. Ko je umrl, je nosil plenice in majico s kratkimi rokavi.

Sodišče je starša, ki za svojega sina nista poskrbela ustrezne zdravstvene oskrbe, poslalo v zapor za 25 let in do brez možnosti pomilostitve.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Tomii Tomo 10:13 03.marec 2017.

    Ker se je to zgodilo v tradicionlnii družini ni vredno obsodbe kajne gospod Primc?

  • Božidar Dinič 19:52 28.februar 2017.

    pri nas bi csd reagiral v trenutku hvala državi za tako usklajen sistem aleluja

  • mph 18:32 27.februar 2017.

    Grozljivo, bogi otrok. In upam, da končajo še v zaporu vsi tisti, ki bi že po službeni dolžnosti morali vedeti, kaj se dogaja, nekdo je moral prijavit. Ker pa se takim nikoli nič ne zgodi, ostaja vse kot je. Sicer ...prikaži več pa ni smrti, ki si je ta dva ne bi zaslužila.