Zdravje
739 ogledov

1.700 novih las v treh mesecih*

par moški ženska Shutterstock
Stemoxydine je prva molekula z biomimetičnim delovanjem, ki posnema učinke hipoksičnega okolja, potrebnega za optimalno delovanje matičnih celic lasnega mešička.

Izpadanje las je nekaj normalnega, saj lasje ne rastejo neprestano vse življenje, ampak v zaporednih ciklih, vsak cikel pa obsega fazo rasti, stabilizacije in izpadanja, ki se konča z odmrtjem las, ki odpadejo.

Med dvema cikloma je lasni mešiček v fazi počivanja, ki jepravzaprav stanje  mirovanje, podobno hibernaciji, ko se aktivnost korenine lasu ustavi, lasni mešiček pa počiva in ostane prazen. Daljše je to obdobje počivanja, več lasnih mešičkov prehaja v latentno fazo in ostanejo prazni.  Število las na glavi se vidno zmanjša in lasje izgubijo svojo bujnost.

Vzroki za izpadanje

Izpadanje las se lahko zgodi nenadoma ali postopoma, možnih vzrokov je veliko. Pri moških gre v 95-ih odstotkih primerov za androgeno alopecijo, kar pomeni, da so za izpadanje krivi genetski in hormonski razlogi. Začne se že v puberteti, največkrat pa izpadanje las najprej opazimo na predelu nad sencami in na vrhu glave.

Neogenic | Avtor: Vichy Dercos Vichy Dercos
Androgena alopacija se pojavlja tudi pri ženskah, jo pa lahko diagnosticiramo le z analizo hormonov. Ženske so sicer bolj občutljive na menjavanje letnih časov in na obdobja hormonskih ravnovesij, ki sodijo med glavne povzročitelje izpadanja las.

Izpadanje lahko kaže tudi na nekatere druge bolezni, pojavi se lahko pri avtoimunski bolezni vezivnega tkiva lupusu, pri sindromu policističnih jajčnikov, raznih kožnih boleznih, pri slabokrvnosti in tako dalje.  

Skrivnost v matičnih celicah

Neogenic | Avtor: Vichy Dercos Vichy Dercos
Matične celice imajo edinstveno obnovitveno moč skozi vse življenje, ker s svojim lastnim razmnoževanjem zagotavljajo obnavljanje tkiv, v katerih se nahajajo. Vsaka delitev matične celice omogoča nastanek nove. Njihov potencial je tako velik, da so same sposobne obnoviti celoten organ.

Prav matičnim celicam gre zahvala, da se lasje lahko ciklično obnavljajo skozi vse življenje. Matične celice neposredno vplivajo na prebujanje spečih mešičkov, s čimer ustvarjajo nove lase. Strokovnjaki v laboratorijih Vichy so odkrili, kako pospešiti to, tako imenovano prebujanje las in razvili molekulo, ki lahko izboljša učinkovito delovanje matičnih celic, ki so odgovorne za rast novih las.

Molekula Stemoxydine

Dercos Neogenic tretma za ponovno rast las vsebuje molekulo Stemoxydine in je namenjen tako moškim kot ženskam, ki se soočajo s težavo izpadanja las. Stemoxydine je sicer prva molekula z biomimetičnim delovanjem, ki posnema učinke hipoksičnega okolja, potrebnega za optimalno delovanje matičnih celic lasnega mešička. 

Ta molekula, skladno z rezultati študije, omogoča povečanje gostote las, ki v povprečju znaša 1.700 novih las v treh mesecih.* Za dosego optimalnih rezultatov Vichyjevi strokovnjaki priporočajo trimesečni tretma ampul, ob tem pa še uporabo Neogenic šampona za gostoto las. 

Dercos Neogenic je zaradi svoje hipoalergene formule brez parabenov primeren za občutljivo lasišče. Izdelek se hitro vpije in ne masti las, zahvaljujoč ergonomsko oblikovanemu masažnemu aplikatorju, pa tudi spodbuja mikrocirkulacijo lasišča.

* Klinično testiranje v primerjavi s placebom na 101 osebi - povprečna ocena na lasišču z alopecijo.
** Aktivira lasne mešičke v latentni fazi.