Slovenija
251 ogledov

18-letnica rešila skupino fantov

Žurnal24 main
V sredo zvečer se je skupina fantov na poti s Triglava znašla v popolni temi in pred prepadom. Na pomoč jim je priskočila komaj 18-letna Katja Klinar. V kočo so prispeli v temi in tik pred hudo nevihto.
Ko so me fantje zagledali, so se začeli dreti Katja, Katja. Bili so veseli, a obenem presenečeni, da jim je na pomoč priskočila punca.
 

"Včeraj zvečer je naša oskrbnica planinske koče na Doliču prejela klic enega izmed štirih planincev, ki so se znašli na melišču zahodne triglavske planote v popolni megli. Povedali so ji, da so izgubljeni ter da ne vedo, kako naj pridejo do naše koče," začne svojo pripoved 18-letna Katja Klinar iz Gorij pri Bledu, ki avgusta oskrbnici pomaga pri strežbi. Fantje so imeli v omenjeni koči rezervirano prenočevanje, poleg tega pa so želeli prihraniti pot gorskim reševalcem.

Planinci so po besedah mladenke oskrbnico prosili, ali jim lahko naproti pošlje kakšnega izkušenega planinca. Na žalost so imeli v koči same tuje goste in tri starejše Slovence, ki pa niso bili pripravljeni tvegati. "Ob drugem klicu so zatrdili, da so prispeli do nekega studenca in obzidja, oskrbnica jim je svetovala, naj tam tudi počakajo. Kraj je bil od koče oddaljen slabo uro hoda, zato sem se na pot odpravila jaz," nadaljuje Katja.

Sposobno dekle
"Fantje so poklicali na Dolič in povedali, da so se zaradi megle izgubili in da potrebujejo pomoč. Poklicala sem našo šefinjo Marico Okršlar, sicer predsednico PD Gorje, ki mi je povedala, kje bi utegnili biti fantje. Strinjali sva se, da bi Katja to pot zmogla, saj je kondicijsko pripravljena punca, tako da sva jo poslali planincem naproti. Dala sem ji piščalko, fantom pa sem naročila, naj se v trenutku, ko jih bo poklicala na mobilni telefon, derejo. Našla jih je po približno 40 minutah in jih varno pripeljala v kočo," nam je povedala Nada Židan, oskrbnica koče na Doliču.

"Ura je bila malo pred pol osmo zvečer. Hodila sem malo več kot pol ure. S seboj sem imela piščalko in na vsake toliko časa malo zapiskala. Našla sem jih na melišču na višini okoli 2.500 metrov," veselo razlaga Katja in doda, da je šlo za izkušene planince, stare okoli 25 let, ki so imeli pri sebi vso potrebno opremo. "Imeli so smolo, da jih je ujela gosta megla."

"Ko so me zagledali, so se začeli dreti Katja, Katja. Bili so veseli, a obenem presenečeni, da jim je na pomoč priskočila punca," Katja doda v šali. Pogumna najstnica doda, da jih je zadnji del poti ujela tema, začelo pa je tudi deževati. Že po nekaj minutah, ko so bili na varnem v koči, pa se je ulila tudi včerajšnja ploha, ki je "v hribih malo drugačna kot v dolinah".

"Katje smo bili veseli, saj smo tako vedeli, da nas v koči še vedno čakajo. Srečali smo se v trenutku, ko se je megla delno že dvignila," je povedal eden izmed štirih planincev, ki ni želel biti imenovan. 

"Na pot sem se pripravila"
Katja nam je zaupala, da hribe obiskuje že od malih nog, zato se je zavedala tveganja, poleg tega pa trenira tudi športno plezanje. "Na pot sem se odpravila sita. S seboj sem vzela pijačo in nekaj čokolade. Vedela sem, da bomo nazaj hodili v temi, zato sem si v bližini koče označila pot. Čez stezo sem postavila neko veliko rožo. V glavi sem si vseskozi ponavljala, da moram biti izredno previdna," konča Katja.

"Dogodek za Slovenijo mogoče ne pomeni kaj posebnega, zagotovo pa je Katja junakinja vseh, ki jo poznamo, pa tudi štirih mladih fantov, ki jim je prihranila čakanje na reševalce v megli, mrazu, strahu, negotovosti,"
poudari Anica Klinar, Katjina ponosna mati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.