Magazin
22 ogledov

21. LIFFe pripravljen na občinstvo

(Foto: LIFFe) Žurnal24 main
10. novembra se začenja LIFFe, ki bo letos ponudil ustaljene programske sekcije, katerim se pridružuje Kino-integral. Prizoriščem se pridružuje tudi Kino Šiška.

21. ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe bo med 10. in 21. novembrom ponudil ustaljene programske sekcije, katerim se pridružuje Kino-integral. Tam boste lahko videli kratke eksperimentalne filme.

Letos tudi v Kinu Šiška
Med novostmi je treba omeniti novo prizorišče, tj. Kino Šiška. Direktor Simon Popek obljublja, da bodo v dvorano namestili enako kakovosten projektor kot na drugih festivalskih prizoriščih.

Sicer pa se bo letos za nagrado vodomec v sekciji Perspektive potegovalo deset filmov, med njimi tudi domači režiser Vlado Škafar s filmom Oča. Kot pravi Popek, je to razveseljiv podatek, saj mlajši ustvarjalci preredko dobijo priložnost za snemanje in posledično za predstavitev v Perspektivah. V tej sekciji bodo na ogled denimo francoski film Ljubimca na begu (Au voleur) Sarah Leonor v Locarnu, mehiški Na morje! (Almar), ki ga podpisuje Pedro Gonzalez-Rubio, v Rotterdamu in ameriški film Na sledi očetu (Winter's Bone) Debre Granik, ki je prejel veliko nagrado žirije na festivalu Sundance.

Največ zanimanja med občinstvom vedno znova pritegne sekcija Predpremiere. Letos so se vanjo uvrstili filmi, kot so Ču do vi to (Biutiful) mehiškega režiserja Alejandra Gontaleza Inarrituja, koprodukcijski Lurd (Lurdes) Jessice Hausner, tajski film in zadnji dobitnik zlate palme v Cannesu Stric Boonmee se spominja (Loong Boonmee raleuk chat), z zlatim beneškim levom nagrajeni film Tam nekje (Somewhere) Sofie Coppola in stalnica ljubljanskega filmskega festivala, Britanec Mike Leigh s filmom Še eno leto (Another Year).

Proračun festivala je 325.000 evrov. Organizatorji pričakujejo, da bodo prodali 45.000 vstopnic, ki bi pokrile znesek 175.000 evrov.

Vstopnice v predprodaji so že na voljo.

Spremljevalni program festivala
Ob festivalu bo potekala dvodnevna kritiška konferenca, strokovno občinstvo se bo posvetilo tudi temi Art kinematografija v Sloveniji, v organizaciji slovenskega Media deska pa bo potekalo mednarodno srečanje, ki naj bi vzpodbudilo navezovanje stikov med bankami in investitorji ter predstavniki filmske industrije.

V sklopu filmskega festivala se obetata tudi dve razstavi: Zarota molka bo posvečena prepletu filmske in fotografske ustvarjalnosti, UFA plakat pa bo obarvana bolj nostalgično in bo obudila čas na sloviti berlinski filmski studio.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.