Zdravje > Aktualno
133 ogledov

"Politika sprejela le, da odsvetujejo izvedbo teka"

Tek Bevke ŠD Bevke
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so odsvetovali izvedbo tekaške prireditve. "Bevčani živimo normalno in se pripravljamo na tek. Ali nas podpirate ali nam boste obrnili hrbet?," odgovarjajo krajani.

"Ker ponekod kroži informacija, da 15. tek Bevke odpade, vam sporočamo, da prireditev vsekakor bo," preko Facebooka sporoča Športno društvo Bevke, ki pripravlja tradicionalno tekaško prireditev.

Tek Bevke | Avtor: ŠD Bevke ŠD Bevke

"Ali nas podpirate ali nam boste obrnili hrbet?"

"Sporočamo vam, da do danes krajani Bevk v zvezi z nesrečo Kemisa nimamo nikakršnih omejitev zaradi požara. Prav tako Bevke niso bile nikoli omenjene v kritičnem območju 1.6 km. Politika je včeraj, 22 dni po nesreči sprejela le, da odsvetujejo izvedbo teka objavljeno na NIJZ. Bevčani živimo normalno in se pripravljamo na tek. Ali nas podpirate ali nam boste obrnili hrbet?," je v sredo zapisala predsednica krajevne skupnosti Nataša Tesar.

Odsvetovali prireditev

In zakaj gre? Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so v sredo 31. 5, torej tri dni pred dogodkom, ki bo jutri, v soboto 3. junija, zaradi previdnosti odsvetovali izvedbo tekaške prireditve.

Bevke so namreč na območju, na katerem po požaru še izvajajo meritve zaradi morebitnega onesnaženja po požaru v Kemisu. Kot pojasnjujejo, so pri pripripravi zemljevida območja, na katerem izvajajo meritve, upoštevali previdnostno načelo.

To načelo določa širše območje, kot so potekala dosedanja različna vzorčenja, in pri tem meje ni mogoče povsem natančno določiti, pojasnjujejo.

Zemljevid območja, kjer potekajo vzorčenja

Območje meritev  | Avtor: NIJZ NIJZ

"Vpliva na zdravje v širšem območju sicer ne pričakujemo, vendar ga želimo z gotovostjo izključiti. Poleg tega je bil zemljevid pripravljen na podlagi upoštevanja več različnih podatkov in informacij, ki so do sedaj na voljo - komunikacije z domačini, simulacije širjenja dima, ki jo je pripravil ARSO, rezultatov dosedanjih analiz s strani ARSO in uprave za varno hrano. V tem območju je predvidena izvedba dodatnih analiz, na primer na vrtovih prebivalcev," so zapisali na NIJZ.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • franke 20:54 02.junij 2017.

    UPAM DA SE BODO ZARADI KVAZI PREPOVEDI UDELEŽILI ŠE V VEČJEM ŠTEVILU. BANDA NIJZ.

  • Avatar Džoser
    Džoser 17:14 02.junij 2017.

    Seveda sedaj je priložnost,da z lažnimi obvestili delajo paniko in ustrahujejo ljudi.Tako lažje z njimi manipulirajo.Že videno v tretjem rajhu(Himler )!