Slovenija
51 ogledov

23 let od odhoda JLA iz Slovenije

Miro Cerar v Radovljici Reševalni pas/Twitter
Danes se spominjamo odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. Na slovesnosti v Radovljici je zbrane nagovoril premier Miro Cerar.

Odhod zadnjega vojaka JLA mnogi štejejo za vrh procesa slovenske osamosvojitve, ki se je začel s prvimi večstrankarskimi volitvami aprila 1990. Po koncu desetdnevne vojne za Slovenijo so sledila pogajanja na Brionih med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško, po podpisu t. i. brionske deklaracije 7. julija 1991 pa so se začeli pogovori z JLA o vseh podrobnostih njenega umika in o vrnitvi vojaške opreme.

Za umik JLA iz Slovenije je obstajalo kar nekaj scenarijev in možnih poti. Do končne odločitve je prišlo na pogajanjih 18. oktobra v Ljubljani, kjer so se predstavniki obeh strani dogovorili o vseh podrobnostih umika armade iz Slovenije. Iz pristanišča v Kopru se je jugoslovanska armada začela umikati 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Zadnji vojaki JLA so se vkrcali na ladji, ki sta pluli pod tujima zastavama, zato sta po mednarodnem pravu veljali za tuje ozemlje.

Tako je mogoče reči, da je do polnoči 25. oktobra 1991 slovensko ozemlje zapustil zadnji vojak jugoslovanske armade. Ta dogodek po mnenju mnogih velja celo za vrh dogajanj v procesu slovenske osamosvojitve.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 20:19 25.oktober 2014.

    Bi bilo bolje da bi JLA ostala in da bi vsi ti lopovi ki so pokradli to slovenijo odšli z vso vladno strukturo se bi imeli mnogo bolje.