Slovenija
30 ogledov

28 od 29 vzorcev je brez konjskega mesa

Lazanja Shutterstock
Rezultati drugega vzorčenja sestavljenih živil, ki so ga po izbruhu afere s konjskim mesom na Otoku izvedli v Sloveniji, bodo znani v soboto. Kot so danes povedali na upravi za varno hrano, je sicer od 29 vzorcev 28 negativnih, medtem ko morajo analizo enega vzorca ponoviti.

V okviru prvega vzorčenja sestavljenih živil so analize izvedli v večjih trgovskih verigah, tokratno vzorčenje pa je bilo namenjeno manjšim trgovinam, so pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Nadaljnja vzorčenja bo uprava sicer izvajala v okviru rednih nadzorov.

V prvem vzorčenju je bilo med 29 izdelki 28 negativnih na konjsko meso, en vzorec pa je bil pozitiven. Gre za 450-gramsko govejo lazanjo proizvajalca Comigel - Tavola iz Luksemburga, ki jo na trg daje hrvaški Ledo.

Ledo je sicer artikel umaknil z vseh prodajnih mest, kupce, ki so izdelek kupili in ga še imajo, pa so pozvali, naj ga vrnejo na njihove distribucijske centre v Ljubljani (Brnčičeva 45) in Mariboru (Limbuška 2), kjer jim bodo tudi povrnili denar.

Ledo je tudi zagotovil, da so takoj sprožili nadaljnje analize in da bodo proti proizvajalcu lazanje tudi ustrezno ukrepali. Po njihovih pojasnilih so luksemburški družbi dali svojo recepturo izključno z govejim mesom, vendar pa je Comigel - Tavola "položaj izrabil in poslal proizvod, ki je vseboval nedogovorjeno konjsko meso in je bil s tem napačno deklariran".

"Od proizvajalca smo imeli od samega začetka proizvodnje vse certifikate o ustreznosti izdelka, zato o tem nismo dvomili," so še poudarili v Ledu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.