Magazin > Lepota & telo
30 ogledov

3 bizarni zdravstveni nasveti

slovenija 20.01.2010 voda, pitje vode, kozarec, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Znanstvena odkritja so dokazala zanimive načine, kako ohranjati svoje zdravje …

1. Jejte več, tehtajte manj

Povsem zmotno je mišljenje, da boste težo izgubljali v primeru, ko boste jedli manj kot ponavadi. Uživajte majhne količine zdravih prigrizkov skozi celoten dan. Obroki naj bodo uravnovešeni in frekventni, saj bo to ohranjalo vaš želodec vseskozi poln. Tako ne bo potrebe po tako dobro znanem prenažiranju, ki se pojavi takrat, ko je naš prvi obrok v dnevu ob četrti uri popoldne in imamo glede hrane zelo velike oči. Vendar pozor – prigrizki naj bodo bogati z vitamini in beljakovinami. Sir, jogurt in ostali prigrizki, bogati z beljakovinami, lahko pomagajo izboljšati metabolizem in skrbijo za gradnjo mišic.  

2. Povišajte raven svoje energije s kozarcem vode

Voda izboljšuje oralno zdravje, vodi k izgubi teže in poživlja. Navadna voda lahko celo poviša budnost, so odkrili raziskovalci na univerzitetnem medicinskem centru Vanderbilt. Strokovnjaki so ob tem odkrili tudi, da voda poviša aktivnost simpatičnega živčnega sistema. Naslednjič, ko boste potrebovali višji nivo energije, tako preskočite kofein in se obrnite k vodi iz pipe.

3. S poslušanjem glasbe povišajte moč vaših možganov

Ste se kdaj vprašali, kako povišati delovanje vaših možganov? Študija, objavljena v Nature Reviews Neuroscience, je pokazala, kakšne učinke ima lahko poslušanje glasbe na naše možgane. Igranje glasbenega inštrumenta ali zgolj poslušanje glasbe namreč povišata zmožnost možganov pri sami komunikaciji. Omenjena raziskava je vključevala tudi zanimiv izsledek, da imajo otroci, ki obiskujejo glasbeno šolo, boljši besednjak in sposobnost branja od svojih sovrstnikov. 


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.