Šport > Nogomet
15 ogledov

Španci uspešni, Angleži ne

Juventus EPA
Z današnjimi osmimi tekmami se je začel skupinski del Lige prvakov v sezoni 2015/16. Juventus je v gosteh ugnal City, United pa je klonil na gostovanju pri PSV. Trije španski klubi so slavili.

Za derbi prvega dne je veljal obračun med vodilnim moštvom angleškega prvenstva Manchester Cityjem in aktualnim podprvakom Lige prvakom Juventusom. Torinčani so sicer katastrofalno krenili v novo sezono, po treh odigranih kolih je stara dama šele 16. na lestvici Serie A z enim remijem in dvema porazoma.

Italijani so na tekmi sicer mrežo gostiteljev zatresli že v 13. minuti, a so slovenski sodniki zadetek Paula Pogbaja razveljavili zaradi prepovedanega položaja. Že prej je imel v 2. minuti za domače lepo priložnost Raheem Sterling, vendar se je z obrambo izkazal zimzeleni vratar Gianluigi Buffon. V 33. minuti je imel lepo priložnost za City tudi Wilfried Bony, a je na robu kazenskega prostora povsem sam slabo zadel žogo, ki je poletela precej mimo vrat. Isti igralec je bil tri minute kasneje za las prekratek v petercu Juventusa, ko mu je podal Aleksandar Kolarov. City je bil v zaključku prvega dela boljši, a poti do mreže Juventusa ni našel.

Se je pa to spremenilo v 57. minuti. Po podaji iz kota je Vincent Kompany skočil na Giorgia Chiellinija, od slednjega pa se je žoga odbila v gol. Italijanski branilec ni mogel verjeti, da Damir Skomina ni zapiskal prekrška nad njim. Kasneje je Sterling še enkrat izgubil dvoboj z Buffonom, na drugi strani pa se je izkazal Joe Hart ob poizkusu Stefana Sturara.

Angleški reprezentančni vratar pa je klonil v 70. minuti. Po izjemni podaji Pogbaja je Mario Mandžukić pobegnil domači obrambi in s pomočjo vratnice zadel za 1:1. A to še ni bil zadnji šok za angleškega podprvaka. Le deset minut kasneje se je žoga srečno za Juventus odbila na rob kazenskega prostora, kjer jo je z levico pričakal Alvaro Morata in tudi on s pomočjo okvira vrat, tokrat je prišla Italijanom na pomoč druga vratnica, zadel za 1:2.

V 88. minuti je s 25 metrov nevarno sprožil Yaya Toure, a je bil Buffon znova na mestu. Nogometaši stare dame so nato brez večjih težav zadržali vse tri točke.

Oblak od prve minute

V Istanbulu je tudi v Ligi prvakov Jan Oblak obdržal mesto prvega vratarja pri Atletico Madridu, Španci pa so že v prvih 25 minutah dvakrat zatresli mrežo domačega Galatasarayja. Iz svojih prvih dveh udarcev na gol je bil dvakrat natančen Francoz Antoine Griezmann.

Antoine Griezmann | Avtor: EPA EPA
Turki so v nadaljevanju dvoboja velikokrat poizkusili ogroziti slovenskega vratarja, a je velika večina strelov končala mimo vrat Škofjeločana. Galatasaray je tako sprožil 15 strelov, a le tri je moral zaustaviti Oblak. Na drugi strani so gostje osemkrat streljali v okvir vrat, le tri žoge pa so poslali mimo cilja.

V skupini C je zaigral še en slovenski reprezentant, Branko Ilić je z Astano gostoval v Lizboni. Kazahstanci so se v prvem polčasu uspešno upirali gostiteljem, nato pa jih je na začetku drugega polčasa presekal zadetek Nicolása Gaitána. V prvi polovici drugega dela je nato zadel še Kostas Mitroglou. Pred prvim golom domačih so gostje sicer zadeli vratnico. Ilić je tekmo končal v 92. minuti.

Še trije goli na računu Ronalda

Uspešen je bil tudi Atleticov mestni tekmec Real. Ta je gostil ukrajinski Šahtar, gostje pa so se dostojno upirali belemu baletu do 30. minute, ko si je ogromno napako privoščil vratar Andrij Pjatov. Ta je iz rok spustil lahko ulovljivo žogo, ki jo je nato le še v gol moral pospraviti Karim Benzema, Francoz pa je darilo z veseljem sprejel in zatresel mrežo.

Na začetku drugega polčasa je Real nezasluženo povedel z 2:0. Cristiano Ronaldo je streljal na gol, žoga pa je v hrbet zadela Darija Srno, rojaki slednjega, sodili so hrvaški sodniki, pa so pokazali na belo točko. Ronaldo je v 55. minuti zadel in se tako z 78. zadetkom samostojno povzpel na prvo mesto strelcev v tem tekmovanju. Lionel Messi je imel takrat enega manj. Že v 50. minuti je bil zaradi drugega rumena kartona izključen Taras Stepanenko, sodniki pa tudi kasneje niso kazali usmiljenja do Šahtarja, po novi enajstmetrovki Ronalda je Real že vodil s 3:0.

A Portugalec še ni zaključil, v 81. minuti pa je zabil svoj 80. zadetek v Ligi prvakov. Pjatov je uspel odbiti strel Marcela, a je žogo v gol za svoj hat-trick poslal Ronaldo.

Perfekten dan za španski nogomet so potrdili še nogometaši Seville, ki so Borussio (M) ugnali s kar 3:0. Andaluzijci so imeli na tekmi kar tri enajstmetrovke, dve pa so tudi izkoristili. Kevin Gameiro je zadel v prvo, v drugo pa je žogo poslal v prečko. Éver Banega je nato prevzel njegovo nalogo za drugi zadetek domačih.

Hujša poškodba Shawa

Tekmo v Eindhovnu med PSV in Manchester Unitedom pa je v prvem polčasu zaznamovala hujša poškodba angleškega branilca Luka Shawa. Ta je kar nekaj minut ležal na zelenici, nato pa so ga na nosilih odnesli z igrišča. V 41. minuti je nato svoje nekdanje soigralce s samostojnim prodorom osmešil Memphis Depay in zadel za 0:1, rdeči vragi pa bi lahko kasneje še povišali vodstvo. A v sodnikovem podaljšku prvega polčasa, ta se je zaradi Shawove poškodbe zavlekel za osem minut, so gostitelji izenačili. Po podaji iz kota je z glavo streljal Héctor Moreno, žoga pa se je nato odbila še od glave Unitedovega branilca Daleya Blinda in končala v golu.

PSV je v drugem polčasu poskrbel za preobrat. Po lepi akciji, ki jo je začel Andrés Guardado, je z leve strani v kazenski prostor žogo poslal Maxime Lestienne, na drugi vratnici pa je bil povsem sam Luciano Narsingh, ki je dosegel še drugi zadetek domačih z glavo. United je nato pritiskal, a do izenačenja ni prišel.

Izkazal se je še en novinec. Julian Draxler, ki je v Wolfsburg prestopil iz Schalkeja, je v 40. minuti izmenjal podajo z Maxom Krusejem, po predložku streljal naravnost v vratarja CSKA Igorja Akinfejeva, a nato iz drugega poizkusa le zadel za 1:0. Po pričakovanjih je PSG premagal Malmö.

Liga prvakov, 1. kolo:

Skupina A:
PSG : Malmö  2:0 (1:0)
Di Maria 5., Cavani 61.

Real Madrid : Šahtar  4:0 (1:0)
Benzema 30., Ronaldo 55./11-m, 63./11-m, 81.

Skupina B:
Wolfsburg : CSKA  1:0 (1:0)
Draxler 40.

PSV : Manchester United  2:1 (1:1)
Moreno 45.+2, Narsingh 57.; Depay 41.

Skupina C:
Galatasaray : Atletico Madrid  0:2 (0:2)
Griezmann 18., 25.

Benfica : Astana  2:0 (0:0)
Gaitán 51., Mitroglou 62.

Skupina D:
Manchester City : Juventus  1:2 (0:0)
Kompany 57.; Mandžukić 70., Morata 81.

Sevilla : Borussia (M)  3:0 (0:0)
Gameiro 50./11-m, Banega 63./11-m, Konopljanka 84.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.