Magazin > Film & Glasba & TV
194 ogledov

30 let mačjega rocka

Žurnal24 main
Neca Falk in Jerko Novak pred Murijevim 30. rojstnim dnem v Kinu Šiška.

Maček Muri je star 30 let. Zdi se, da je tudi tri desetletja kasneje še vedno aktualen – tako za otroke kot odrasle.

Jerko Novak: To najbrž dokazuje, da mu nekako pripada poseben prostor in očitno bo obstal, kar me kot glasbenika zelo veseli.

Če primerjamo druge uglasbene pravljice, še posebej iz tistega časa, so veliko bolj otročje, tudi glasbeno. Maček Muri je pravzaprav rokenrol – v njem najdemo blues, rock, jazz in celo tango.

Novak: Pri nas je bila to ena od prvih stvari, ki je nastala na tak način. Takrat smo poznali denimo pesmi Janeza Bitenca, ki ga sicer zelo spoštujem, a so bile nekoliko bolj otroško naravnane. Glasbo Mačka Murija pa sem pisal skozi vplive, ki sem slišal v svojem otroštvu, to pa so žanri, ki ste jih omenili. Današnje uglasbene pravljice sem sicer spremljal zelo malo. Morda pa so se včasih na snemanjih posvetili bolj, kot se lahko danes – kje so vzroki, ne vem, morda v času in denarju ter dejstvu, da takrat ni bilo semplanja in je bilo treba vse posneti s pravimi instrumenti. Danes lahko vse zvoke zaigraš s sintetizatorji, saj je tako ceneje.

Zakaj pa je prav Maček Muri tisti, ki se ne stara?

Neca Falk: Vse skupaj se je začelo z Zlato ladjo, kjer so bili prisotni isti avtorji – Kajetan Kovič, Jerko Novak in jaz. Maček Muri je bil nekakšno logično nadaljevanje tega. Če bi bil splet okoliščin drugačen, bi se lahko celo zgodilo, da danes Murija ne bi bilo. Vse skupaj je bilo sestavljeno na zelo čudežen način – bil je trenutek, ko je vse padlo na svoje mesto, in dvomim, da bi lahko to ponovili, tudi če bi se v nekem drugem času še bolj trudili.

Novak: Bil je rojen pod srečno zvezdo in za osnovo je imel izvrsten Kovičev tekst in izvrstne interprete z Neco na čelu ter odlične glasbenike.

Maček Muri ima zelo širok spekter publike – od otrok do odraslih, ki so bili nekoč otroci, in tistih, ki so to ostali po duši.

Falk: To je še en dokaz več, da dobre stvari nikoli ne zastarajo. Sploh pa so nekateri liki, kot je maček Falot, danes morda še aktualnejši kot takrat. Včasih opažam, da odrasli na koncertih celo bolj uživajo kot otroci, saj te mačke doživljajo kot človeške like.

Katere like, ki se vam zdijo danes spet aktualni, bi še izpostavili? Muca Maca bi bila danes ...

Falk: ... morda nekaj na k ali pa p (smeh). Malo smo zanemarili Čombeta, ki je te dni žrtev, saj so banke prazne, pošte pa tudi bolj na kantu.

Tokrat vas bo na odru Kina Šiška več kot po navadi, in sicer devet. Cel mačji orkester.

Falk: Po navadi smo trije na akustiki, ja, tokrat pa smo Mačjo godbo znova združili s tistimi, ki so dejansko tudi snemali album.

Novak: Praktično vsi z izjemo bobnarja in violinista. Basist Čarli Novak, kitarista Miro Novak in Igor Leonardi, klaviaturist in saksofonist Lado Jakša, flavtist Aleš Kacjan, tolkalec in bobnar Blaž Celarec ter violinistka Ana Novak. Pa jaz na kitari in Neca na vokalu, seveda.

Ste razmišljali tudi o kakšni turnejo po nekdanji Jugoslaviji?

Novak: Smo, vendar ... Arsen Dedić je pred leti izrazil željo, da bi glasbo prevedel v hrvaščino, pogovarjali pa smo se tudi za sodelovanje z RTV Beograd, vendar nato do tega ni prišlo. Se pa Maček Muri na hrvaških radiih vrti v slovenščini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.