Slovenija
166 ogledov

300 evrov štipendije za vojaškega uslužbenca

Slovenska Vojska Saša Despot
Slovenska vojska razpisuje javni natečaj za štipendije. Od leta 2008 naprej smo štipendirali 242 vojakov. Trenutno štipendisti povprečno dobijo 300 evrov mesečno. Z leti število štipendistov močno upadlo, upada tudi zanimanje za poklic vojaka.

Ministrstvo za obrambo objavlja javni natečaj za podelitev štipendije za častnike izobraževalnih programov pomorstva in prometa, strojništva, računalništva in informatike ter elektrotehnike za poklicno delo v Slovenski vojski za šolsko leto 2017/2018. Prijave zbirajo do vključno 28. aprila letos.

Izbor prosilcev za podelitev štipendij bo opravila komisija za štipendiranje; napotili jih bodo na zdravniški pregled in psihološko testiranje ter zagotovili tudi varnostno preverjanje, skladno s predpisi za delo v Slovenski vojski.

Simon Korez s Slovenske vojske pri tem poudarja, da štipendij za poklicne vojake ne razpisujejo, gre torej za štipendije za kandidata za častnika oziroma višjega vojaškega uslužbenca.

slovenska vojska | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na leto 36 tisočakov

V tem mesecu bo za pet štipendistov, kolikor jih trenutno štipendira Slovenska vojska oziroma Ministrstvo za obrambo namenjenih 1.497,25 evrov, v povprečju vsak dobi nakazanih 299,45 evrov. V letošnjem letu je za štipendiranje na voljo 36 tisoč evrov. Osnovna štipendija za dijaka znaša 20 odstotkov minimalne plače, za študenta pa 27 odstotkov. Poveča se lahko z dodatki za letnik šolanja, učni uspeh in opravljeno temeljno vojaško usposabljanje.

Slovenija vojake štipendira od leta 2008 dalje. "Štipendije za kandidate za vojake, torej za pridobitev srednješolske izobrazbe, smo podeljevali le v šolskem letu 2008/09 in 2009/10. Po tem obdobju so se štipendije podeljevale zgolj kandidatom za častnike ali višje vojaške uslužbence, ki torej pridobijo najmanj visokošolsko izobrazbo," za naš portal pri tem pojasnjuje Simon Korez s Slovenske vojske.

Z leti je število štipendiranih močno upadlo; leta 2008 je bilo razpisanih kar 637 štipendij za vojsko, letos jih je le pet. Podelili niso vseh razpisanih; leta 2008 so podelili 173 štipendij, že leta 2014 pa le dve. Od leta 2008 naprej je naša država s štipendijami pomagala 242 dijakom ali študentom, ki so se kasneje zaposlili v Slovenski vojski. V kolikor to niso storili, tudi zanje velja Zakon o štipendiranju, ki predvideva vrnitev pomoči.

Želijo si popularizacije poklica

Za poklic vojaka v Sloveniji zainteresiranost upada, kar Sindikat vojakov Slovenije pripisuje slabim plačam, slabemu stimuliranju vojakov, slabim pogojem dela. Vojska v svoje vrste vabi z več ukrepi, promovira poklic in ob podpisu pogodbe ponuja tudi denarne nagrade.

Slovenska vojska | Avtor: Facebook - Postani vojak Facebook - Postani vojak

Na spletu je - v želji popularizacije poklica - nedavno spet zaokrožila nagradna igra, v okviru katere vojska nagrajencem ponuja polet s helikopterjem na Triglav. "Na različne načine se trudimo za promoviranje Slovenske vojske, vojaškega poklica ter namen opravljanja vojaške službe na splošno, torej poklicno opravljanje vojaške službe, pogodbeno opravljanje vojaške službe v rezervni sestavi, prostovoljno služenje, štipendiranje za delo v SV, pripravljamo tudi vojaške tabore za dijake in študente," pojasnjuje Korez.

Dodaja, da tudi s pomočjo nagradnih iger preko Facebooka širijo oglasna sporočila, na družbenem omrežju lahko doseženo večino svoje ciljne populacije. "V nagradnih igrah uporabljamo za nagrade neformacijska, odpisan) sredstva, promocijske artikle in ponujamo nagrade kot so preživeti dan v določeni enoti Slovenske vojske ali polet s helikopterjem na Kredarico, ki se izvaja v okviru redne izmenjave meteorologov, torej ne zahteva dodatnih sredstev."

Takšne nagradne igre so pripravljali tudi v preteklosti; trend zmanjševanja zanimanja za poklic vojaka se ne glede na to nadaljuje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Božidar Dinič 11:40 18.april 2017.

    čistilke manicoma recimo nosijo svoje zdravje naprodaj a vi pa o nekih glava naprodaj v slovenski vojski te pa idite za policaja mamini in naši zizari

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 08:09 18.april 2017.

    kdo ti bo pa delal za 600 evrov in glavo nosil naprodaj, budale

  • Tadej Bratuša 00:19 18.april 2017.

    ukint vojsk..kdo bo za minimalca glavo dalna prodaj?niso pobje bedaki...