Šport > Košarka
54 ogledov

32 reprezentanc na Kitajskem

košarka SLO-AUS Saša Despot
Kitajska, kjer je košarka po zaslugi zvezdnika Yaa Minga postala v zadnjih letih zelo priljubljena, je dočakala tudi prvo največje tekmovanje v tem športu. Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) je danes odločila, da bo svetovno prvenstvo za košarkarje leta 2019 na Kitajskem.

Kitajska je imela za izvedbo tega SP, na katerem bo prvič nastopilo 32 reprezentanc, enega protikandidata, Filipine, a so Kitajci na zasedanju Fibe v Tokiu dobili več glasov.

Na koncu je bilo glasovanje dokaj prepričljivo v prid Kitajske, ki je zmagala s 14 glasovi proti sedmim. Kitajci bodo prvo SP pripravili v osmih mestih: v Pekingu, Nanjingu, Suzhouju, Wuhanu, Guangzhouju, Shenzhenu, Foshanu in Dongguanu. Na SP se bo prvič pomerilo 32 reprezentanc, kvalifikacije se bodo začele novembra 2017 in končale februarja 2019.

"To je prav poseben trenutek. Vem, koliko igralcem pomeni, če lahko igrajo na tako velikem tekmovanju pred domačimi navijači," je dejal Yao Ming, ki po končani karieri ostaja v kitajski košarki, za to prvenstvo pa je bil pomemben kot posebni predstavnik oziroma ambasador kandidature. Velikan pod koši je pri tem namignil na domače olimpijske igre v Pekingu leta 2008, kjer je imel eno glavnih zvezdniških vlog med kitajskimi športniki.

Ming ni pozabil niti na poražene tekmece v boju za SP: "Moramo se zahvaliti Filipinom. Njihova odlična kandidatura je tudi nas spodbudila, da smo dali vse od sebe. Čeprav smo bili tokrat tekmeci, sem prepričan, da bomo še sodelovali." Kitajska se bo po Mingovih pričakovanjih zaradi dodeljenega SP še veliko bolj posvetila košarki.

O pozitivnem vplivu današnje podelitve na razvoj tega športa v regiji pa je prepričan tudi predsednik Fibe Horacio Muratore: "Odločitev je bila težka, saj sta oba kandidata predstavnika zvez, ki odlično delata. A zmagovalec izbora je bil lahko samo eden. Rad pa bi čestital obema zvezama za pripravo kandidatur, saj smo si prav to močno želeli. Imeti močne kandidate, ki se borijo za naše najpomembnejše tekmovanje."

V 15-mesečnem kvalifikacijskem obdobju se bo za vstopnice za SP potegovalo kar 140 ekip.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.