• Sre 16 do 22 °C
  • Čet 12 do 17 °C
  • Pet 13 do 18 °C
več na vreme.net

Premiera baletne predstave

0 komentarjev

33 napetih baletnih obratov

Po napornem dnevu se prileže umirjen večer ob baletu. Nadvse vabljiva je premiera baletne predstave 33 obratov, ki jo bodo ob 20. uri uprizorili v Španskih borcih.

T. L. / Ljubljana

/ Osveženo:

Gledalec se v času izgubljene senzibilnosti vse bolj in bolj opira na osiromašena pretekla doživetja, ki jih poskuša obuditi s svežimi racionalnimi razlagami in imitacijami podob. V veliki večini primerov je tako "oropan" iskrene izkušnje umetnosti in refleksije . Najsi gre za izkušnjo slike, objekta, zvoka, prostora ali telesa. In prav izkušnja je eno izmed vodil projekta 33 obratov, ki v samem izhodišču želi zabrisati meje medijske reprezentacije, predvsem pa izničiti distanco do gledalca.

Na nek način, v povsem Brechtovski maniri, želi projekt 33 obratov porušiti "četrti zid" gledališkega odra, gledalca pa na ta način osvoboditi in vključiti v celoten proces. Bipolarno razmerje med gledalcem in opazovanim, se transformira v kompleksno razmerje napetosti, ki se ustvarja na relaciji gledalec - objekt - zvok - prostor - telo.

Gre za vzpostavljanje odnosa med materialnim in nematerialnim, sobivanje med videnim, idejo in izkušnjo. Vse to pa kaže na absolutno medsebojno enakost in s tem preseganje vprašanja, kaj je umetnost in kaj ni, kaj je materialna realnost in kaj ni ali kaj je namišljeno in dejansko. Projekt 33 obratov želi gledalca zaplesti v dvojno igro, saj po eni strani kolaž situacij na odru daje občutek gotovosti, po drugi strani pa prav te iste situacije, postavljene na oder v drugem kontekstu, zastavljajo nova vprašanja o njihovi percepciji. 

Cena vstopnice je 12 evrov, za študente, dijake, upokojence, brezposelne in invalide 8.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima