Slovenija
97 ogledov

342 stanovanj na Brdu le naprodaj

brdo993
1/21
J. Z.
Stanovanjski sklad danes začenja s prodajo 342 stanovanj na Brdu v Ljubljani. Cene od 1.840 do 1.935 evrov za kvadratni meter.

"Prostora za nižanje cen ni," je napovedal direktor državnega stanovanjskega sklada Žiga Andoljšek, saj cena zgolj pokriva stroške gradnje, zato je po njegovih besedah tudi konkurenčnejša kot druga ponudba na trgu. Ta je menda v tem okolišu okrog 2.400 evrov za kvadratni meter. 

Vrednost stanovanj so določili po modelu na podlagi površine, ceno pa so nato zvišali glede na lego in velikost. Tako je stanovanje v pritličju nekaj cenejše, manjša stanovanja so na kvadratni meter nekaj dražja, večja pa cenejša. Cene dokončanih stanovanj s shrambo in parkirišči (vsako stane 10.750 evrov) so tako od slabih 90 pa do 255 tisoč evrov (z DDV). 

Razpis že objavljen, vselitev oktobra

Razpis je na spletni strani stanovanjskega sklada že objavljen, prijave bodo zbirali od 28. julija do 15. septembra, izbor bo opravljen do 16. oktobra, predaja stanovanj pa bo v oktobru in novembru. 

"Smo zmerni optimisti, kriza še traja, na podlagi povpraševanja pa menim, da ljudje pričakujejo to sosesko," pravi Andoljšek, ki sicer ne pričakuje, da bodo vsa stanovanja prodana takoj. 

Prednost mlade družine, možna preprodaja

Prednost bodo imele mlade družine s predšolskim otrokom, nato mlade družine z osnovnošolcem, nato ostale družine, gibalno ovirane osebe in mladi do 27 let. Znotraj posamezne kategorije bodo imeli prednost tisti z več otroki ali z otroki s posebnimi potrebami in varčevalci v stanovanjski varčevalni shemi, med mladimi pa tisti, ki prvič rešujejo stanovanjski problem. 

Stanovanjski sklad tokrat v pogodbi ne bo imel predkupne pravice, na vprašanje, ali se ne bojijo, da bi kupci stanovanje takoj preprodali za višjo ceno, pa je odgovoril, da se jim je zdela omejitev nepotrebna in da lahko vsak s svojim premoženjem prosto razpolaga. 

Andoljšek je poudaril, da kupci z nakupom stanovanja od sklada nimajo nobenih dodatnih stroškov ter da bodo dobili bančno garancijo za odpravno napak v dveh letih od nakupa, hkrati pa niso mogoči nobeni dodatni popusti ali posebni dogovori.

Stečaji izvajalcev tudi plus, ne le minus

Gradnjo, ki se je začela že leta 2010, je spremljalo veliko zapletov zaradi stečajev izvajalcev, a je Andoljšek dejal, da je to tudi pozitivno, saj je vsak nov izvajalec, ki je prevzel dela, ponovno preveril kakovost dotedaj opravljenega dela.

Kredita na skladu (še) ni mogoče dobiti

Kreditne sheme stanovanjskega sklada še ni, saj jo mora potrditi nov nadzorni svet. "Računamo na komercialne banke, če smo vanje vložili 3,5 milijarde evrov davkoplačevalskega denarja, naj opravljajo svoje poslanstvo," je dejal Andoljšek. 

Komentarjev 9
  • drmr1980 08:35 24.julij 2014.

    Se strinjam, tudi v Ljubljani so stanovanja, ki jih je prodajal SSRS daleč pod nivojem, če pa želiš, da odpravijo napake, nate pošljejo odvetniško družbo Čeferin !?!Tole kar prodajajo, je na ravni Celovških dvorov, 1000€/m2 max !!!

  • anci 21:42 23.julij 2014.

    Ovca, najbrž sva soseda. Mislim, da se vsi strinjamo, da se nebi selili sem, če bi vedeli kaj nas čaka. Naselje ovc :(

  • Ovca 21:38 23.julij 2014.

    Iz prve roke vam povem... stanovalec novogradnje v Borovnici. Problemov miljon... ko je pa treba kaj popravit pa sklad noče slišati o tem. Vse ki sploh razmišljate o nakupu teh stanovanj vam toplo priporočam, da si ogledate kaj drugega, ker ...prikaži več te novogradnje niso vredne 1000 € na kvadrat kaj šele 2... Vse vodilne na skladu je potrebno odstavit s položajev in postaviti sposoben kader, ki bo delal za ljudi in ne za svoje žepe... glede na to, da so gradili z našim denarjem... Sramota.