Slovenija
73 ogledov

180 evrov že preveč za subvencijo

Šolsko kosilo Profimedias
Mati samohranilka z enim otrokom in več kot 360 evri skupnih prihodkov ni upravičena do subvencije. Prav tako ne tričlanska družina z več kot 540 evri.

Dobrodelno društvo "Petka za nasmeh" zbira podpise za zvišanje cenzusa pri subvencioniranju osnovnošolskega kosila. "Želimo doseči dvig cenzusa z 18 na 36 odstotkov," so zapisali v izjavi za javnost. "S tem bi poskrbeli za vse osnovnošolske otroke, ki prihajajo iz ekonomsko najbolj ogroženih družin v Sloveniji."

V peticiji navajajo, da v sedanji cenzus pade 15.000 otrok, kar je približno deset odstotkov vseh osnovnošolcev. "To je precej šokantna informacija, če vemo, kaj 18 odstotni cenzus pomeni," poudarjajo v društvu in navajajo, da otrok ni upravičen do subvencije šolskega kosila, če je prihodek na družinskega člana višji od 180 evrov. Konkretno to pomeni, da mati samohranilka z enim otrokom in več kot 360 evri skupnih prihodkov ni upravičena do subvencije. Prav tako ne tričlanska družina z več kot 540 evri skupnih mesečnih prihodkov. V društvu ocenjujejo, da živi v Sloveniji v takih družinah deset odstotkov takih otrok.

V Mariboru sami zvišali cenzus

Društvo je do sedaj zbralo skoraj 15 tisoč podpisov, sodeluje z različnimi institucijami in šolami, kjer so pridobili strokovna mnenja o tem, kaj pomeni pridobitev subvencije toplega obroka v šoli za otroka iz socialno ogoržene družine. Kot primer dobre prakse navajajo občino Maribor, kjer so kot ena redkih občin v Sloveniji zvišali cenzus na 36 odstotkov ter tako omogočili 700 otrokom brezplačno kosilo skozi celo šolsko leto, za kar so namenili 200 tisoč evrov.

81 otrokom kosila plačuje društvo

Društvo so ustanovili pred dvema letoma, tudi z namenom da plačujejo šolsko prehrano tistim osnovnošolcem, ki jim starši tega ne morejo omogočiti. Trenutno sodelujejo s 30 osnovnimi šolami in 81 otrokom poleg šolske prehrane plačujejo tudi vse ostale šolske stroške (izlete, tabore in šole v naravi). Članov društva je preko 500, vsak od njih pa z mesečnim prispevkom 5 evrov omogoča pokrivanjenavedenih stroškov. Vse počnejo prostovoljno in brezplačno.

Več vsebin s področja sociale, dela in prava tudi na forumih med.over.net.

Komentarjev 7
  • franke 20:58 07.april 2015.

    TA DRŽAVA JE ZELO MAČEHOVSKA DO OTROK. PO ŠOLAH PREKLADAJO NA MILJONE € ,OTROCI SO PA LAČNI. BANDA .

  • Francissco 17:07 07.april 2015.

    Ali ste se vprašali, kolikim otrokom sta neki wanabe Cerarca ali Markežka vzeli malico, prav tako neki wanabe Žižek, ki je za nagrado dobil dobro državno službo. Tam naj bo vaš cilj, in tudi pri tistih, ki jih branijo, a ...prikaži več la Svetlik in njegova klika. Da o ostalih tatovih ranga Cerar, ki se skrivajo za zakonitostjo niti ne govorim. Vi se pa tukaj pričkate za 1 €. Oni za denar, ki za normalnega pomeni preživetje za celo leto, niti ne prdnejo.

  • Ferluci 16:14 07.april 2015.

    Kakšne samohranilke? Tiste, ki živijo v izvenzakonski skupnosti? Ali tiste, ki ne prikažejo da jim očetje otrok plačujejo preživnino? Vse je relativno. Očitno je danes je tisti, ki pošteno dela in prikaže vse prihodke, osel.