Slovenija
97 ogledov

40. obletnica dialize v UKC Maribor

slovenija 19.12.13. univerzitetni klinicni center maribor, ukc maribor, preiskav Nino Verdnik
Četrto desetletje dialize v Mariboru. Število pacientov narašča

Mineva 40 let odkar so v Mariboru pričeli z dializami. Dializni center so obnovili pred petimi leti in velja za posodobljenega. Predstojnik oddelka za dializo UKC Maribor Robert Ekart pravi, da opažajo naraščanje pacientov, ki potrebujejo dializo ali transplantacijo.

"Dnevno obravnavamo tudi do 140 pacientov, ki potrebujejo dializo, transplantacijo ali pripravo na le-to," razlaga Ekart. Medtem ko drugod po Sloveniji število bolnikov, ki potrebujejo dializo upada, na mariborskem območju narašča. "Razloga za naraščanje ne poznam. Mogoče je razlog tudi v tem,da imajo druge regije več dializnih centrov, medtem ko imamo v Mariboru samo enega, v UKC-ju," pravi Ekart.

40 let razvoja

Od samih pričetkov pred štiridesetimi leti do danes se je dializa precej posodobila. Ena izmed posodobitev je več kot prepolovitev časa zdravljenja: "Včasih so pacienti hodili k nam in se zdravili tudi po 12 ur, danes pa hodijo k nam trikrat tedensko po štiri ure."

Dvodnevni seminar

V znamenju 40. obletnice z Oddelkom za nefrologijo UKC Maribor, Medicinsko fakulteto UM in Slovenskim nefrološkim društvom sicer 4. in 5. aprila organizirajo strokovno srečanje, namenjeno prav obeležitvi obletnice dialize. Predavatelji prihajajo iz celotne Slovenije, sodelovali pa bodo tudi mladi zdravniki na področju nefrologije, dialize in transplantacije. Poleg domačih predavateljev pa se bosta srečanja udeležila tudi dva mednarosdno uveljavljena strokovnjaka, prof.dr. Alexander Rosenkranz iz LKH Graz Avtrija in prof.dr. Volker Wizemann iz Giessna, Nemčija.


 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.