Slovenija > Črna kronika
54 ogledov

40 vlagateljev ogoljufal za 1,2 milijona evrov

denar evro Shutterstock
Oškodovanci so vlagali v piramidni sistem, ki naj bi prinesel velike dobičke. Na koncu so ostali brez svojega denarja in brez zaslužka.


Kranjski kriminalisti so kazensko ovadili 47-letnega moškega iz okolice Jesenic, ki je med letoma 2006 in 2008 z lažnim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin o varnih in donosnih naložbah v finančne posle tipa Ponzijeva shema ogoljufal več kot 40 vlagateljev in jim povzročil za več kot 1,2 milijona eurov premoženjske škode, so sporočili s kranjske policijske uprave. 

Od 1,3 milijona milijon vzel zase 

Oškodovanci so v to shemo vložili več kot 1,3 milijona evrov, ki pa jih osumljenec ni vložil v dogovorjeno finančno naložbo, niti po dogovorjenem času oškodovanim vlagateljem ni vrnil glavnice in ni izplačal dogovorjenih 12,74 odstotka letnih donosov. "Le del denarja je vrnil istim  – oškodovanim  –  vlagateljem, del denarja je vrnil drugim vlagateljem, več kot milijon evrov pa je porabil za lastne potrebe," so ugotovili kriminalist.

S približno 500.000 evri nezakonito pridobljenega denarja je osumljenec razpolagal in ga uporabljal tudi tako, da ga je polagal na račun dveh gospodarskih družb, nato pa si je ta denar izplačeval kot plačo in prenos sredstev, s katerimi je plačeval osebne dolgove in financiral osebno porabo. "S temi  dejanji je osumljenec poskušal prikriti nezakonit izvor denarja in navidezno prikazati, da denar izvira iz zakonitih poslov," pravijo na PU Kranj.

Prijavili so ga 

Sum kaznivega dejanja policiji je leta 2012 naznanilo več oškodovancev. Za goljufijo, s katero je povzročena velika premoženjska škoda, se storilec kaznuje z zaporom od enega do osmih let, za pranje denarja pa z zaporom do osmih let in denarno kaznijo.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 07:52 16.januar 2014.

    Tko tudi treba. Zgleda da so teli oguljofani mlajši ljudje , ker očitno niso nikoli slišal za piramidni sistem . Moj prjatu Ciril se je zaradi te piramide , ko so ga obtožil , da je bil on vrh in ...prikaži več ne šef ELESA , obesil !

  • rogixl 11:14 15.januar 2014.

    Neumnih in pohlepnih slovencev ne zmanjka.