Svet
9 ogledov

4000 vahabitov grozi BiH

Koliko vahabitov se je pripravljenih žrtvovati za ''višje cilje''? Žurnal24 main
V Bosni in Hercegovini je okrog 400.000 pripadnikov vahabizma, radikalne oblike islama. Okrog 4000 od teh je pripravljenih na nove samomorilske akcije.

V Bosni in Hercegovini je okrog 400.000 pripadnikov vahabizma, radikalne oblike islama. Okrog 4000 od teh je pripravljenih na nove samomorilske akcije, trdi strokovnjak za mednarodni terorizem iz Banjaluke Mikajlo Mitrović. Dejal je, da je število mogoče celo večje, saj so do števila 4000 prišli s predpostavko, da se je za "višje cilje" pripravljen žrtvovati samo eden od stotih vahabitov.

''Vsi islamski teroristi so pripadniki vahabizma''
Mitrović, nekdanji vojaški obveščevalec, opozarja, da bi oblasti Republike Srbske morale resno razmisliti o tem, koliko vahabitov je v vrstah njihove vojske. Kot poročajo banjaluški mediji, Mitrović namreč trdi, da organizacija Aktivna islamska mladina in posamezni islamski džemati vzgajajo potencialne teroriste. "Te organizacije za svoje člane organizirajo izlete v naravo, kjer opravljajo strelne vaje in se urijo v borilnih veščinah. To se zmeraj dogaja na nedostopnih območjih in daleč od oči javnosti," je povedal Mitrović. Pojasnil je, da ni vsak vahabit terorist, so pa vsi islamski teroristi pripadniki vahabizma.

Med vojno je bilo v BiH 5000 ''svetih borcev''

Nekatere zahodnoevropske države razpolagajo s podatki, da okrog 20 odstotkov celotne populacije bosanskih muslimanov podpira urjenje vahabitov, v BiH pa naj bi trenutno živelo okrog dva milijona Bošnjakov. "To pomeni, da vahabite podpira okrog 400.000 vernikov v Bosni. Ni skrivnost, da je okrog 40.000 Bošnjakov na plačilnem spisku humanitarnih organizacij, ki v bistvu promovirajo vahabizem in na ta način direktno financirajo potencialne teroriste," trdi Mitrović. Poleg tega je še spomnil, da je bilo med vojno v BiH v vrstah vojske BiH okrog 5000 islamskih "svetih borcev" iz arabskih držav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.