Magazin > Lepota & telo
42 ogledov

5 stvari za boljše zdravje vaših možganov

možgani glava moški Shutterstock
Majhne spremembe vaših vsakodnevnih življenjskih navad pomagajo izostriti in zaščititi vaš spomin.

1. Zobno nitkanje
Strokovnjaki svetujejo nitkanje vsako jutro, in sicer takoj, ko se zbudite. Tako vaših zob ne boste ohranili le zdravih in čistih, ampak preprečili tudi nastanek zobnih oblog. Te lahko sprožijo imunsko reakcijo, ki napade arterije in oteži prenos pomembnih hranil do možganskih celic.

2. Posvetite se le eni stvari naenkrat
Raziskava je pokazala, da le 2 odstotka prebivalstva učinkovito opravi več stvari hkrati. Izkazalo se je tudi, da so naši možgani za 37 odstotkov manj učinkoviti, če med vožnjo poslušamo glasbo.

3. Vzemite si čas za sprehod
Fizična aktivnost pomaga tudi pri psihični aktivnosti. Številne študije dokazujejo, da je področje možganov, ki nadzira naš spomin in razmišljanje, večje pri ljudeh, ki so fizično aktivni. Vključevanje v programe redne vadbe zmerne intenzivnosti za več kot šest mesecev ali eno leto je namreč povezano s povečanjem prostornine določenih delov naših možganov.

4. Uživajte zdrave maščobe, zelenjavo in vodo
Dokazano je, da vsakodnevno uživanje zelene in rumene listnate zelenjave zmanjša možnost pojava kognitivnih motenj, in sicer za kar 40 odstotkov. Živila, bogata z zdravimi maščobami prav tako pomagajo izboljšati dolgoročni spomin, pitje veliko vode pa ohranja naše telo hidrirano in poskrbi za hitrejše delovanje možganov.

5. Ne izpuščajte spanca
Premalo spanca lahko skrči naše možgane. Ljudje, ki imajo težave s spanjem, imajo tudi hitrejši upad obsega možganov kot ljudje z dobrimi spalnimi navadami. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.